Twijgje – Column

Foto: DAP Geesteren-Almelo

De maand februari is traditioneel de maand van de gebitsverzorging. Waar in het verleden weinig aandacht was voor gebitsverzorging, zijn we veterinair flink bijgeschoold. Een goede mondzorg en een gezond gebit is erg belangrijk voor het welzijn van je dier.

Tijdens deze maand zorgen mijn assistentes voor gratis gebitscontroles en gelukkig komen daar veel dieren met hun baasjes naar toe.

Gedurende het hele jaar is het belangrijk om goed te controleren of er geen problemen zijn in de mond. Zo hadden we eens een teckel die moest een operatie ondergaan voor een vetbult die op een vervelende plek zat. Allemaal redelijk routine.

Na de narcose-injectie valt het hondje al snel in slaap. De assistentes nemen de voorbereiding van de operatie voor hun rekening. Terwijl ik me voorbereid op de operatie, zijn de assistentes bezig zijn om de tube in de luchtpijp aan te brengen. Dat is om de gasnarcose zo veilig mogelijk toe te dienen en een ideaal moment om de bek te inspecteren. De assistente werpt een korte blik in de keel onder de tong en het gehemelte.

En op dat moment wordt mijn naam geroepen. “Corné, wil je even mee kijken! Ik heb iets gevonden.” Het is bijna onzichtbaar, maar tegen het gehemelte zit een twijgje vast tussen de kiezen. Dit heeft vrijwel dezelfde kleur als de huid. Als de hond niet onder narcose was geweest, hadden we het niet gezien. De hond moet er al een tijdje last van hebben gehad, het tandvlees was behoorlijk rood en geïrriteerd. Met een tangetje kunnen we het scherp stukje tak makkelijk verwijderen uit de bek.

Na de operatie bel ik de eigenaren om te laten weten dat alles goed verlopen is en vertel ze van de vondst. Ze zijn erg verrast. Zo blijkt maar weer eens dat dieren niet snel laten merken dat ze pijn in de bek hebben. Dit hondje piepte niet, en bleef goed eten. Hierdoor werd het probleem per toeval ontdekt.

Twijfel je of je huisdier een gezond gebit heeft?

  • Laat je dier gratis controleren bij één van de assistentes
  • Gebitsproblemen kan de algemene gezondheid van je dier schaden. Bacteriën verspreiden zich via de mond gemakkelijk door het hele lichaam en zo kan een tandvleesontsteking zorgen voor andere gezondheidsproblemen; bijvoorbeeld in de lever, hart en de nieren.
  • Poets dagelijks het gebit van je hond of kat.
  • Kijk zelf met enige regelmaat naar het gebit en oefen met je dier om in de bek te kijken.

Vermoed je dat je dier last heeft van het gebit,  bel je dierenarts voor een afspraak.

Corné van der Bijl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen