Asielzoekerscentrum op verkeerde locatie – Column

Foto: Redactie

Wel respectvol, die Albergenaren, om tijdens de carnavalsoptocht geen grapjes te maken over asielzoekers. Toch is het conflict bij lange na nog niet opgelost. De vraag is nu, is het onwil, onkunde of onmogelijk?

Gelukkig hebben we nog een door onszelf gekozen gemeenteraad, het hoogste orgaan in de gemeente, maar helaas, die zwijgt als het graf. En we hadden er nog wel zoveel vertrouwen in, na het CDA-debacle tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2022. Noortje (VVD) kreeg de meeste stemmen, maar ze hing dan ook aan zowat elke lantaarnpaal te glimmen. En nu is ze afgehaakt. Tja, met alleen een leuk gezichtje red je het niet.

Nog steeds faciliteert het college van B en W (met instemming van de gemeenteraad) een miljoenenproject op de verkeerde locatie. Met een beetje inzet had aannemer Scholte op Reimer voor hetzelfde geld al lang en breed een AZC kunnen bouwen. Bijvoorbeeld aan de Kampweg in Albergen, een plek waar vroeger woonwagenbewoners verbleven. Inmiddels is deze woonvorm cultureel erfgoed. Het kan verkeren.

Met 147 vierkante km zijn er genoeg plekken in de gemeente Tubbergen waar niemand last heeft van deze exceptionele vorm van weldoenerij. Met wat meer overleg was er nooit gekozen voor de Gravendijk; de op een-na-slechtste plek voor een AZC.

De allerbeste keuze voor een AZC is ‘in the middle of nowhere’. Vooral ook voor veel nieuwkomers zelf. Op dit soort afgelegen plekken flitsen tenminste geen vrouwen in T-shirt en kort broek voorbij, want zoiets is nogal aanstootgevend in sommige culturen of godsdiensten.

Overigens zag ik onlangs wel een paar van die schaarsgeklede types in het buitengebied nabij de Hooidijk, maar deze dames volgden de Pickmaijerroute. Een hardlooprondje (Uelsen-Springendal-Uelsen) van 21 kilometer met een hoogteverschil van 139 meter. Dus die locatie valt af.

Vreemd is het trouwens niet, zo’n ergernis. Ruim 50 jaar geleden ging bij mijn oma (toeval of niet, maar ze woonde aan de Gravendijk) de stekker uit de televisie tijdens het programma Hoepla, toen plotseling een dame in beeld verscheen die naakt de krant las. En ik verzeker u, het was helaas meer krant dan bloot.

Een plek in de rimboe lijkt natuurlijk struisvogelpolitiek, maar het spreekwoord zegt niet voor niets: “Wat het oog niet ziet, wat het hart niet deert”. Bovendien is in veel gevallen toch al geen sprake van integratie. Nieuwkomers worden immers financieel door de overheid gepamperd. Beter zou zijn om de grenzen te sluiten, maar die zijn sinds 1992 verdwenen. Tja, en illegaliteit is (nog) niet strafbaar, al komt daar vast verandering in met een rechts kabinet. De toestroom wordt namelijk onhoudbaar.

Politici in Tubbergen proberen er nog iets van te maken, zeggen ze zelf. Binnenkort oordeelt de rechter over de gang van zaken, maar hoe dat ook afloopt, een AZC aan de Gravendijk blijft een verkeerde keuze. Het gaat ten koste van noabers, buurtschap en dorp. Dus is het antwoord op de vraag waarom het AZC-conflict in Albergen nog niet is opgelost: “onwil”.

Dan hebt u alleen nog de ‘allerslechtste’ plek voor een AZC van mij tegoed. U mag vier keer raden tegenover wiens woning dat is, al heb ik wel een sterk vermoeden dat het vierkoppige college van B en W daar alles aan zal doen om dat te verijdelen.

Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen