Reilen en zeilen in Tubbergen – Column

Foto: Redactie

Deze week heeft drs. Robbie de column geschreven. Voor wie hem nog niet kent; Robbie is het koosnaampje voor mijn ChatGPT. Het nieuwste speeltje dat ook het huiswerk maakt voor de jeugd.

Met de invoer van een paar steekwoorden op de iPad vermeldt Robbie enkele wetenswaardigheden over het mooie Tubbergen, zodat u het ook eens van iemand hoort zonder eigenzinnige mening.

Tubbergen is een gemeente in het noorden van Twente, in de Nederlandse provincie Overijssel en telt 21.413 inwoners. Met een oppervlakte van en 147,40 km² is Tubbergen net zo groot als Almelo, Borne en Hengelo bij elkaar. Er zijn 8.932 woningen en 13.377 auto’s.

De prachtige essen, houtwallen en natuurgebieden zijn toeristische trekpleisters. De Tubbergse fietsvierdaagse geniet dan ook landelijke bekendheid dankzij de grote meneren Jack Stolp, Roelof Reinds en Gerard Wiegerink. Samen vormen ze het bestuur van de Stichting Sportief Bewegen Natuurlijk Tubbergen.

Overigens is de allergrootste meneer (9 meter hoog) in Tubbergen nog altijd dr. Schaepman. Dichter, columnist, rooms-katholiek priester, theoloog en politicus. Zeg maar de voorloper van Arie Vreeswijk, al is die aanzienlijk kleiner (1,70 meter). Andere zeer bekende Tubbergenaren zijn: burgemeester Lodewijk Schepers en wethouder Ursula Bekhuis, al gaat het hier om de twee grootste brekebenen, getuige de protesten tijdens respectievelijk de ruilverkaveling in 1971 en de komst van een asielzoekerscentrum in 2022.

Het gemiddelde inkomen (per huishouden) is 41.500 euro bruto per jaar, J. Kemperink niet meegerekend. Het CDA-bolwerk is niet alleen door de afbouw van het katholieke geloof nagenoeg verdwenen, maar vooral door hoogmoed.

De basiliek staat er verlaten bij, maar binnenin bruist het als een kunstgebit op een nachtkastje. De glas-in-loodramen van de St. Pancratiusbasiliek trekken meer toeristen dan gelovigen. De gebrandschilderde raampjes van vijf generaties Nicolas zijn een bezienswaardigheid, alsof het Van Goghs zonnebloemen zijn. Overigens wordt zo’n vaas met bloemen (vaak nog mooier) in één middag geschilderd op de dagbesteding, maar dat terzijde.

Landelijk is Tubbergen nog steeds bekend van de vroegere motorraces op Tweede Pinksterdag. Zoiets raak je niet zomaar kwijt. Evenals de Teerputten van Vasse, de Boerenopstand in 1971 en het AZC in Albergen. Ook die scoren hoge cijfers als het gaat om nationaal ramptoerisme. Het bruisend hart van Tubbergen wordt door centrummanager Claudia Timmers gereanimeerd, maar vooralsnog blijft het snakken naar adem. Glasrijk Tubbergen is wel ter ziele. De kitscherige restanten op het Raadhuisplein zijn de stille getuigen.

Tot zover Robbie. Alle andere feiten over de gemeente Tubbergen (met tien dorpskernen en drie gehuchten) lees je in de Statistieken gemeente Tubbergen. Prachtige grafieken, eindeloze getallen en verrassende weetjes refereren aan ons reilen en zeilen.

Kwibus

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen