Tubbergen met 't gat an de groond - Column

13 jul , 19:35 Opinie
img 2024 07 11 204251
Schiet mij maar lek. Het rijke Tubbergen zit in geldproblemen. De wethouder financiën valt dan ook niet te benijden, maar we moeten niet overdrijven. Persoonlijk ken ik het gevoel, geld uitgegeven aan onzinnige en overbodige zaken. Kwibus denk dan ook graag constructief mee aan oplossingen.
En dan bedoel ik niet een tweede AZC dat 4000 euro per persoon oplevert vanuit Den Haag. Wie de rekenmachine mag geloven ziet dat een landhotelletje dan al snel 600.000 euro per jaar in het laatje brengt. Nee, het kan ook zonder problemen, narigheid en verpaupering.
Een paar jaar geleden werden we gelukzalig verlost van het complete politiekorps dat betaald werd door Den Haag. En wat doen ze in Tubbergen? Precies, op onze kosten boa’s aanstellen. Nu heb ik niks tegen buitengewone opsporingsambtenaren, maar erg veel comfort bieden ze niet.
Toch zijn het niet de enige sociaal werkers in Tubbergen. Uitbreiding van het behulpzame korps kent geen grenzen, terwijl al jaren wordt beweerd dat het allemaal met minder ambtenarij moet. Zo zijn er sinds kort niet alleen boa’s maar ook (als een duveltje-uit-een-doosje) dorpsondersteuners en niet te vergeten de Koningin der Goedheid; de stadsmanager. Er schijnt zelfs een Noaberkracht-Academie te zijn. Ellen en Marloes zijn daar razend druk mee.
Maar nu ligt inkrimping op de loer. Wie al deze salarissen bij elkaar optelt, komt aardig in de buurt van het bezuinigingsbedrag. Eventueel kan ook de functie van fulltime wethouder ‘gescheiden vuilnis’ worden gesaneerd. De ouderwetse alles-in-éénbak blijkt niet alleen veel efficiënter, maar ook veel goedkoper als binnenkort het vuil door robots kan worden gescheiden.
Nou, dan zijn we eruit, toch? Of kan het nog eenvoudiger? Hier volgt alvast de uitgelekte brief van de wethouder financiën:
Beste burgers van Tubbergen,
Overwegende dat... en na ampel beraad, enz. enz. heeft uw gemeenteraad goedkeuring verleend aan het moeilijke besluit om de onroerendezaakbelasting ook volgend jaar te verhogen.
Nu is studeren niet mijn sterkste punt, maar het lijkt mij (zolang het nog kan) onwijs gaaf: de cursus Met’t gat an de groond op de Academie van Ellen & Marloes. Bij voorkeur intern!
Kwibus