Geen celstraf voor ‘Zuster Helena’ uit Delden

Foto:

De rechtbank in Almelo heeft een Deldense vrouw, bekend onder de inmiddels roemruchte naam ‘Zuster Helena’, veroordeeld tot een voorwaardelijke detentie van 3 maanden. De strafzaak tegen de vrouw liep al enkele jaren, in afwachting van een onderzoek naar haar geestesgesteldheid.De spookverhalen rondom de non deden nogal wat stof opwaaien. Her en der maakten – vooral – jongeren elkaar de kop gek door te stellen haar (wellicht) te hebben gezien. Ook in Albergen en Fleringen werd ze toentertijd ‘gespot’. Echter, veelal was dit niet op waarheid berust. Ondertussen kostte het de politie wel veel tijd en moeite om eenieder gerust te stellen.

De vrouw is door de rechtbank schuldig bevonden aan bedreiging, vernieling, oplichting valsheid in geschrifte, diefstal, het doorknippen van stroomdraad en doorrijden na een aanrijding. Maar doordat ze volgens de rechtbank aan een waanstoornis en persoonlijkheidsstoornis lijdt, hoeft ze niet de cel in. De vrouw moet zich wel houden aan bijzondere voorwaarden, waaronder een verplichte behandeling door de instelling voor geestelijke gezondheidszorg.

Tijdens de behandeling van de strafzaak werd al duidelijk dat een gedwongen behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis niet aan de orde zou komen. Dit doordat zoiets haar geestelijke stoornis juist zou kunnen verergeren.

De vrouw staat vanwege haar opmerkelijke voorkomen bekend als ‘Zuster Helena‘. Ze noemde zichzelf een non en daarbij haar huis uitgeroepen tot klooster. De woning in Delden heeft ze inmiddels verlaten en ze is ruim een maand geleden verhuisd naar de Duitse grensplaats Gronau.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen