Internationale BTW-fraudezaak heeft een uitloper naar Tubbergen

Foto: Redactie

Het OM en de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) hebben het dossier nog niet helemaal compleet, maar volgens de instanties zijn er wel voldoende aanwijzingen om in elk geval een paar Nederlanders langer als verdachte in een grote BTW-fraude en witwas-zaak aan te merken.

De schatkist is waarschijnlijk enkele tientallen miljoenen aan belastinggeld misgelopen via trucs met BTW-teruggaves door toedoen van een – zoals het OM dit aanmerkt – bende fraudeurs. In het buitenland is dat bedrag nog vele malen groter, mogelijk zelfs €200 miljoen in totaal. Interpol heeft daar het dossier, dat inmiddels 21 volle ordners telt, onder de naam Vertigo in handen.

Carrousels

Vandaag stond een aantal verdachten opnieuw terecht. Onder hen de 47-jarige Remco V. uit Bussum. Hij vormde eerder samen met oud-Enschedeër Danny K. de directie van het frauduleuze Palm Invest. Het duo lichtte investeerders op door te schermen met onroerend goed in o.a. Dubai, terwijl de inleg in plaats hiervan voor een groot deel in de zakken van de directeurs verdween.

Onder de verdachten is ook Nico H. (58), die jarenlang in Losser woonde. Hij is eerder veroordeeld voor btw-fraude, door het opzetten van zogenoemde bedrijven-carrousels. Daarbij werd BTW van de ene firma naar de andere gesluisd en uiteindelijk ten onrechte bij de Belastingdienst geclaimd. De man is in afwachting van de strafzaak op vrije voeten gesteld en blijkt intussen in Hilversum te wonen.

Vertraging

Omdat er veel in het buitenland gevestigde bedrijven bij betrokken waren, is het onderzoek naar de fraude lastig. Er moeten hierdoor wellicht zo’n 100 getuigen uit Duitsland, Cyprus, Denemarken en Engeland alsmede het voormalige Oostblok, het Verre Oosten en diverse belastingparadijsjes gehoord worden.

Welke mogelijk criminele activiteiten er precies in Tubbergen hebben plaatsgevonden, is nog niet duidelijk naar voren gekomen. Pas op 11 september 2017 gaat de rechtszaak verder.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen