Zorgboerderij uit Langeveen vreest voortbestaan na ‘inschrijffoutje’

Foto: Redactie

Zorgboerderij Tijhuis is door de 14 Twentse gemeenten uitgesloten van de aanbesteding voor 2017. Reden voor het Langeveense bedrijf om een kort geding te starten.

De familie Tijhuis runt sinds 2007 – naast haar rundveebedrijf – Zorgboerderij Tijhuis, met dagopvang voor senioren die licht dementerend, minder valide of lichte lichamelijke verzorging nodig hebben. Er is een maximale capaciteit van 50 cliënten, verdeeld over verschillende dagen. In de praktijk betekent dit dat er dagelijks ruimte is voor circa 25 cliënten.

Op 15 mei 2014 hebben de gemeenten voor het eerst gezamenlijk aanbesteed, t.b.v. 10.000 cliënten uit Twente. Hiermee hebben 162 zorgaanbieders voor onbepaalde tijd een overeenkomst gesloten, zo ook Zorgboerderij Tijhuis. Deze loopt nog tot het einde van dit jaar.

Fout met mogelijk desastreuze gevolgen

Bij het invullen van het digitale formulier voor de 2017-aanbesteding, heeft Zorgboerderij Tijhuis ‘nee’ ingevuld bij een selectie-eis waar ‘ja’ bedoeld werd. “Deze vervelende omissie heeft er nu toe geleid dat de gemeenten de inschrijving van Zorgboerderij Tijhuis naast zich neer hebben gelegd, en haar hebben uitgesloten van verdere deelname aan de aanbesteding”, bepleit advocaat Sophie Driessen van advocatenkantoor CMS.

Door de uitsluiting vreest de zorgboerderij voor haar bestaan. Van alle huidige cliënten zal naar schatting 90% vertrekken. Driessen: “Omdat het voor Zorgboerderij Tijhuis simpelweg in financiële zin niet is op te brengen haar deuren voor slechts 10% van haar cliënten open te houden, zal zij haar deuren naar verwachting binnenkort noodgedwongen moeten sluiten.”

De raadsvrouw van het Langeveense bedrijf eist dat zij alsnog in de gelegenheid worden gesteld om de inschrijving aan te passen. Volgens haar gaat het om een simpel te herstellen foutje, dat toch grote gevolgen heeft. Andere ‘zorgboeren’ vinden het volgens Adèle Tijhuis belachelijk dat de Langeveense zorgboerderij uitgesloten is. “Vanmorgen kreeg ik meerdere berichtjes van ‘succes vandaag’.”

‘Knock-out’

De 14 gemeenten, waaronder Tubbergen, zijn onvermurwbaar als het gaat om de foutieve inschrijving van de Langeveners. Mr. Blom van advocaten- en notarissenkantoor Damsté stelt dat Zorgboerderij Tijhuis zelf bij het insturen van de aanbestedingsstukken heeft aangegeven deze “met de grootste zorgvuldigheid” te hebben gelezen en dat er daardoor geen aanpassing achteraf plaats kan vinden. Ook heraanbesteding sluit de advocaat namens de Twentse gemeentes uit, o.m. vanwege de zorgboerderijen die wel uitverkozen zijn.

Over 2 weken, op woensdag 7 december, om 14.00 uur ’s middags doet de rechter uitspraak. Deze rechtszaak heeft geen betrekking op het kleinschalige wonen dat binnenkort aangeboden wordt, zo laat de familie Tijhuis weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen