Terrein rond drugslab in Geesteren blijkt ernstig vervuild

Op 6 november 2014 is in een loods aan de Vinckenweg te Geesteren een laboratorium aangetroffen waar amfetamine, vaak ook wel speed genoemd, werd geproduceerd. Er werden 3 verdachten gearresteerd.

Toezichthouders van de gemeente Tubbergen hebben een dag later vastgesteld dat bodemverontreiniging als gevolg van werkzaamheden in het laboratorium zeer waarschijnlijk is. Zo constateerde men dat er aan de achterkant van de loods een put zat met daarin zure vloeistof. Hierin hing een pomp met daaraan een (gele) slang gekoppeld, welke richting het bosperceel achter de loods uitgerold was.

Uit bemonsteringen van het NFI blijkt er in het ontmantelde lab zowel XTC, speed als GHB en grondstoffen voor de productie van deze synthetische drugs aangetroffen te zijn. Ook lag er 250 kg illegaal vuurwerk in de loods.

Veroordeling

De rechtbank Overijssel heeft op 29 maart 2016 een drietal uitspraken gedaan. Hieruit blijkt dat 2 personen zijn veroordeeld voor het vervaardigen van een hoeveelheid amfetamine en het aanwezig hebben gehad van een hoeveelheid amfetamine. De eigenaar van het perceel waarop de loods nog altijd staat, Jos S. uit Geesteren, is hiervan vrijgesproken. Wel kreeg hij een werkstraf voor het bezitten van het illegale vuurwerk.

Bodemverontreiniging

De gemeente is een handhavingstraject gestart tegen de 2 veroordeelde personen die blijkens de gerechtelijke stukken verantwoordelijk zijn voor de verontreinigingen van de bodem rondom het drugslab.

Eind mei 2016 laat het college van burgemeester en wethouders aan beide heren afzonderlijk weten van plan te zijn om een last onder bestuursdwang op te leggen in verband met het overtreden van de bodembeschermingswet. Beiden hebben hiertegen een zienswijze in te ingediend. Dit was echter voor het college geen aanleiding om van handhavend optreden af te zien. Begin oktober 2016 is daarom beide mannen een last onder bestuursdwang opgelegd.

Vervolg

De kwestie is onlangs besproken in de gemeentelijke bezwarencommissie, een onafhankelijk adviesorgaan van het college. Binnenkort zal deze een advies uitbrengen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen