Mogelijk taakstraf voor Langeveense na veroorzaken dodelijk verkeersongeval

Foto: Mark Mensink

Een inwoonster van Langeveen wordt ervan verdacht op Oudjaarsdag van 2015 een verkeersdelict met dodelijk afloop te hebben veroorzaakt. Pas vandaag, meer dan anderhalf jaar na dato, stond ze voor het eerst tegenover de rechters in haar strafzaak.

Het ongeval vond plaats tijdens een inhaalmanoeuvre op de Noordegraafsingel te Harbrinkhoek, in de late namiddag van 31 december 2015. De verdachte, de toen nog 18-jarige Mirthe P. zat vanuit de richting van Mariaparochie naar Geesteren achter het stuur van haar vaders Audi A6, haalde daarmee een tweetal andere auto’s in en kwam vervolgens bij het terugkeren op de eigen straathelft om onverklaarbare reden in de rechterberm en een soort slip terecht. Hierbij verloor ze de macht over het stuur en knalde daarna tegen 2 bomen die destijds langs deze weg stonden. De bestuurster bleef geheel ongedeerd, maar de eveneens 18-jarige Daniëlle Maathuis uit Geesteren raakte dodelijk gewond. Daarnaast werden nog 2 andere vriendinnen met diverse verwondingen naar het ziekenhuis overgebracht.

In de eerste auto die Mirthe P. inhaalde zat de rest van de vriendinnengroep. Samen waren ze naar Almelo geweest om daar carbidschieten bij te wonen. Via de McDonald’s, waar het latere slachtoffer naar het toilet moest, werd naar huis gereden. Op de weg ter hoogte van Harbrinkhoek reed een auto op relatief lage snelheid van 50 of 60 km/u en daarachter de wagen met andere vriendinnen. Mirthe P. haalde beide auto’s in, maar kwam bij het terugkeren naar de eigen weghelft op onverklaarbare wijze in de berm terecht.

Meerdere getuigen uit andere auto’s geven aan te hebben gezien dat er tegenliggers uit de tegenovergestelde rijrichting kwamen, maar Mirthe P. had deze naar eigen zeggen op dat moment niet geconstateerd. “Ik zou dan nooit inhalen”, verklaarde ze. Onduidelijk is hoe hard de ongevalswagen precies reed, liet de voorzitter van de meervoudige strafkamer al bij aanvang weten. Schattingen van de technische verkeersrecherche hierover lopen uiteen van 91 tot maar liefst 138 km/u. Ter plaatse geldt een maximumsnelheid van 80 km/u.

Strafeis

De officier van justitie gaf aan dat er juridisch gezien geen sprake van grove schuld, maar wel sprake van aanmerkelijke schuld – de lichtste categorie. “Berouw komt na de zonde, zegt men weleens. Maar eventueel berouw kan in dit geval het verlies niet goedmaken. De klok kan niet worden teruggedraaid”, constateerde mr. Erik Agelink. Hij neemt het de verdachte zeer kwalijk dat ze kennelijk grote risico’s heeft genomen en eist een tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid voor de duur van 1 jaar met een taakstraf van 240 uur, te vervangen door 4 maanden celstraf.

Volgens de advocaat van Mirthe P. kan niet bewezen worden dat ze onvoorzichtig gereden heeft. “Ze wilde alleen langzaam rijdende auto’s inhalen”, aldus mr. Gerrit Jan Ligtenberg. Ook vond dit wat hem betreft niet plaats in een flauwe bocht, zoals het OM denkt, maar al daarvoor. Daarnaast wees hij erop dat zijn cliënt erg lijdt onder de omstandigheden, niet in de laatste plaats doordat haar toenmalige vriendinnengroep uit elkaar gevallen is.

Uitspraak

Via het OM kwam eerder naar buiten dat de inmiddels 20-jarige verdachte in Almelo woonachtig zou zijn, maar dit blijkt op een misverstand te berusten. De stad is wel haar geboorteplaats, dus mogelijk heeft dat tot enige verwarring geleid.

De rechtbank doet over waarschijnlijk 14 dagen uitspraak.

Reacties