Politieman in burger redt jongen (12) van verdrinkingsdood

Johan Haarhuis (midden) bij de vijver
Foto: Mark Mensink

De 12-jarige Julian uit Fleringen heeft het geluk gehad dat politieman Johan Haarhuis (52) hem gisteren net op tijd uit de visvijver bij Studio Sport in Tubbergen wist te halen.

Haarhuis was aan het fitnessen toen er rumoer ontstond. Binnen keken mensen richting de vijver, waarna een groepje jonge meisjes naar binnen liepen om hulp te vragen. Wat bleek? Een jongen, wat dus Julian betrof, had geprobeerd de dichtgevroren plas over te steken per fiets. Halverwege was hij echter door het ijs gezakt en kon niet meer zelfstandig uit het water komen.

Reddingsactie

De uit Albergen afkomstige Haarhuis bedacht zich niks toen hij de situatie in had geschat en ‘ramde’ zich een weg door de ijsmassa, richting de inmiddels onderkoeld geraakte drenkeling. “Ik had nog wat kano’s gezien, maar die lagen aan een dikke ketting vast. Daarom kon ik er niks mee.” Bij Julian aangekomen wist hij hem weer naar de kant te brengen, al zwemmende tussen de ijsbrokken in zijn sporttenue.

Later kwamen de hulpdiensten aan. Ze werden nagekeken door ambulancepersoneel en Julian’s fiets werd door een duikteam van de brandweer uit het water gehaald.

Gevaarlijk

Een dorpsgenoot kon vanmiddag samen met wat andere jongeren wel lachen om de domme actie van hun leeftijdsgenoot, terwijl hij kijkt naar het spoor in de ijsmassa dat overgebleven is. “Julian zit bij mijn broertje in de klas, dus ik ken hem wel een beetje”, vertelt hij. “Maar ik zou het nooit doen, echt niet. Het is mij veel te gevaarlijk op dit dunne ijs.”

Volgens de vader van Julian is zijn zoon erg geschrokken van het incident en begrijpt hij inmiddels de ernst van de situatie. Voor redder Haarhuis ligt er vast een presentje in het verschiet, zo laat hij tussen de regels door merken. Deze zal tijdens een privémoment overhandigd worden.

Reacties