Geesternaar aangeklaagd na ‘laks gedrag’ met erfenis tante

Foto: Mark Mensink

Een man uit Geesteren, die in het testament van zijn overleden tante Helena Maria Oude Wesselink (roepnaam: Lenie) als ‘uitvoerder’ van haar laatste wensen beschreven staat, heeft tweeënhalf jaar na dato nog geen cent uitgekeerd aan de overige nabestaanden.

De vrouw overleed in 2017 op 81-jarige leeftijd in verzorgingshuis het Eeshof te Tubbergen. De tot executeur-testamentair benoemde Geesternaar liet vervolgens na andere familieleden over haar (eventuele) nalatenschap op de hoogte te stellen. Waaronder een neef uit Losser, die een kort geding aanspande om de onderste steen boven te krijgen. “Ik vind het enorm jammer dat dit zover heeft moeten komen. Maar het heeft nu lang genoeg geduurd”, aldus de eiser.

Hij vroeg de rechtbank onder meer om een overzicht van zijn tante’s rekeningen, de inboedel van het appartement dat ze bewoonde en mogelijk nog meer bezittingen die zij destijds had. Het liefst nog voorafgaand aan d’r overlijden, maar hierdoor zette de rechter direct meteen een streep. “Een erflater hoeft niet de boedel op te maken van de situatie vóórdat iemand dood is.”

Laks

De gedaagde vertelde binnensmonds dat zijn gedrag wellicht als “nalatig of laksheid” omschreven kan worden. Als redenen voerde hij zijn werk en andere bezigheden aan, die naar eigen zeggen in de achterliggende periode meer prioriteit hebben gehad.

Vermoedelijk krijgen zo’n 35 erfgenamen alsnog een uitkering, schat hij. “Op de bank stond ongeveer 11.000 euro, inclusief spaarrekening.” De uitvaart en grafsteen, op de begraafplaats in Mariaparochie, kostten volgens hem in totaal ongeveer 8.000 euro.

Verder uitstel

De kortgedingrechter stelde vervolgens voor dat de Geesterse ‘luiaard’ nog tot 1 april aanstaande de tijd krijgt om alle rechthebbenden te informeren over deze erfenis. “Dat vind ik een rare datum. Doe maar tot 31 maart”, reageerde hij.

Ook de eisende partij kon zich hierin vinden. Er blijft wel een stok achter de deur staan, in de vorm van een eventuele vervolgzitting op donderdag 9 april 2020.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden