‘Ramkrakers verraden door medepleger’

Foto: News United / Dennis Nengerman

Justitie eist straffen tot 3 jaar cel tegen vijf verdachten van een ramkraak bij de Tubbergse juwelierszaak Plegt-Haarman op de vroege ochtend van 18 april 2020.

Het vijftal, mannen met een uiteenlopende achtergrond, werden die dag bij een loods aan de Sibculoseweg in Westerhaar-Vriezenveensewijk opgepakt nadat agenten waarschuwingsschoten losten. Een omwonende had kort ervoor de politie gewaarschuwd, nadat hij zag hoe er een flink opgevoerde en gehuurde Mercedes-Benz met zwaar motorgeluid aankwam. “Dat leek niet helemaal pluis”, zo las een rechter uit het procesdossier voor. “Op de auto zaten valse kentekenplaten, althans van een Ford-bestelbus, zo bleek.”

De kraak in Tubbergen werd gepleegd met een Skoda Octavia, die daar aan de Almeloseweg als stille getuige achterbleef. Het voertuig was in Duitsland gestolen en voorafgaand aan het delict in de buurt klaargezet. Vier personen gingen naar binnen om sierraden te stelen, eentje bleef achter in de vluchtauto; vermoedelijk dezelfde wagen als een half uur erna in Westerhaar-Vriezenveensewijk werd aangetroffen.

‘Staartje’

Eén verdachte had zich opgesloten in een toilet van de loods, omdat hij door glas behoorlijk gewond was geraakt bij de ramkraak op de winkel. Ook probeerde diegene vervolgens via een wc-raampje te ontsnappen. “Ik kreeg het eerst niet open. Later wel en toen ben ik eruit geklommen, maar buiten al snel opgepakt. Ik zat daar en hoorde schoten. Toen twijfelde ik enorm.” De verwondingen aan een vinger zijn blijvend, zegt hij. Zware voorwerpen tillen kan daarom niet meer.

De waarde van hun gestolen buit – met een totale winkelprijs van 58.000 euro – viel verdachte George ‘Staartje’ H. (29) behoorlijk tegen, zo viel te horen in de rechtbank. Hij had hiervoor naar eigen zeggen weliswaar de heler geregeld, maar bij de kraak afwezig te zijn geweest. “Waar ik voor kwam, was goud óf diamanten. En die waren er niet.” Tien jaar geleden werd hij voor een roofoverval tot een celstraf van 3 jaar, waarvan 18 maanden voorwaardelijk, veroordeeld. De reclasseringsdienst schat de kans op herhaling als zeer hoog in. Zijn relaas kon mede hierdoor op weinig begrip rekenen bij de rechters.

De meest waardevolle items worden blijkbaar altijd na winkeltijd in een kluis gestopt en de dieven hadden alleen vitrines opgebroken. Er zou een totaalschade van 182.000 euro aan de voorpui en in pand zijn toegebracht, waarvan een totaalbedrag van 61.000 euro bij de verdachten wordt geclaimd en het overige al door de verzekeraar is gedekt. Verder is er volgens bedrijfseigenaar Petra Plegt een persoonlijke vervolgschade van 8.600 euro ontstaan voor het ‘de boel op orde krijgen’.

Tegen een vooraf grotendeels over zijn beperkte rol bekennende, maar tijdens de zitting juist zwijgende verdachte loopt ook nog een andere strafzaak. Hij werkt als kok in een all-you-can-eat restaurant, dat nu alleen voor afhaal en maaltijdbezorging geopend is. Zijn werkgever heeft enkele schulden voor hem afbetaald, iets wat hij nu met regelmaat terugbetaald. “Het gaat nu goed, ik heb alles op een rijtje en hoop dat het zo blijft.”

Jhon L. verklaarde zeer uitvoerig over de zaak en kreeg – terwijl hij in voorarrest zat – een dreigtelefoontje, mogelijk gepleegd door een medeverdachte. Tijdens het gebeuren droeg hij andere kleding dan de overige daders, die een soort regenpak aan hadden getrokken. Hij stelt dat het om dezelfde personen gaat als degenen die in loods werden aangetroffen.

‘De lange’

Opvallend is dat de verdachten L. en Roy ‘De lange’ G. naar elkaar wijzen als kwade genius. Laatstgenoemde stelt dat hij later aankwam en juist aan eerstgenoemde uitgeleend geld terugbetaald zou krijgen, maar bij de afspraak in de eerder genoemde loods opeens horloges aangeboden kreeg. Er ontstond een handgemeen en ruzie. “Ik ben als het ware in de val gelokt”, beweert G. Die plotse verklaring rammelt aan alle kanten, zo lieten meerdere rechters meteen kritisch blijken. “U noemt niets waardoor wij dat kunnen nagaan.” Diens broertje, die het relaas ondersteunt en zijn rijbewijs een nacht eerder kwijtraakte door onder invloed te rijden, heeft bovendien geprobeerd tassen met spullen uit een hotelkamer in Delden – gebruikt door mogelijk bij deze zaak betrokken personen – weg te halen. De officier van justitie vond dit alles eveneens weinig aannemelijk.

G. heeft twaalf pagina’s aan justitiële documentatie in Nederland en woont normaal gesproken bij zijn moeder. “Toen was ik nog jong, dom en roekeloos.” Hij werkte bij zijn oom als installateur en heeft een schildersopleiding afgerond. De gevangenisstraf die hij nu in Duitsland uitzit, bedraagt 2,5 jaar. “Van het meeste heb ik spijt, zeker.”

Alle verdachten stellen zich te hebben laten verleiden door financieel gewin, omdat ze veelal met schulden kampen en voortdurend in een milieu verkeren waar constant plannetjes worden gesmeed die crimineel van aard zijn.

Strafeis

Volgens het Openbaar Ministerie hebben allen zich niet alleen schuldig gemaakt aan diefstal met verbreking, maar ook de vernieling van een roldeur en het stelen van een tweetal kentekenplaten. Slechts twee van hen hebben toegegeven erbij aanwezig te zijn geweest, al gelooft de officier van justitie niet dat zij pas op het allerlaatste moment wisten wat er ging gebeuren. “G. maakt het helemaal bont”, aldus de openbaar aanklager. Die heeft het over een sprookje. “Ook dat scenario vindt het OM totaal onvolledig onderbouwd.”

“Kijkend naar het lengteverschil, is het Roy G. geweest die in de Mercedes bij de juwelierszaak heeft gewacht op zijn kompanen.” De bestuurder van de ramwagen, die rond 4.55 uur de pui van het pand eruit reed, is wat het OM betreft vermoedelijk ‘Staartje’ geweest.

Bij doorzoeking van de hotelkamer zijn een aantal items aangetroffen die aan de ramkraak gelinkt kunnen worden, laat het OM weten. Tasjes die horen bij de regenkleding en de bijbehorende prijskaartjes, alsmede sporttassen die passen bij de tassen die de daders bij het graaien naar juwelen gebruikten en later werden aangetroffen in de loods.

De verklaring van Jhon L. beschouwt de officier van justitie als redelijk betrouwbaar en nauwkeurig, passend bij de overige bewijsmiddelen. Hij zegt dat hier sprake is van zware criminaliteit met bijbehorend voorbereidende handelingen, dat voor enorm veel overlast en persoonlijk leed heeft gezorgd. “Sommige juweliers houden er gewoon mee op, na de zoveelste overval of ramkraak.” De ondernemer in kwestie is naar eigen aangeven alleen al zo’n 400 uur kwijt aan alle rompslomp, zoals gesprekken met verzekeraars en de politie.

Het uitgangspunt van het OM voor het plegen van een ramkraak is 21 maanden cel voor een ‘first offender’. De officier van justitie wil dat alle verdachten vandaag nog in hechtenis genomen worden, al zit ‘De lange’ reeds vast. Tegen zowel hem als ‘Staartje’ eist het OM een gevangenisstraf van 36 maanden, met aftrek van de tijd in voorarrest. Ook de kok kreeg diezelfde strafeis te horen. De gewonde ramkraker en L. zullen wellicht 24 maanden moeten brommen.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen