Weer protest tegen verplaatsing Geesterse boerderij

Boeren rond de Huyerensebroekweg in Geesteren hebben beroep aangetekend tegen de bestemmingsplanwijziging van de gemeente over de verplaatsing van de boerderij van maatschap Groot-Hutten. Deze staat nu nog aan de Langeveenseweg, maar zou daar ruimte kunnen gaan maken voor een nieuwbouwlocatie. Iets dat het dorp al jaren niet heeft gehad en waar lokale woningzoekenden naar lijken te snakken.De realisatie van het nieuwbouwplan lijkt hierdoor opnieuw vertraging te hebben opgelopen. “Geesteren blijft zo in een juridische houdgreep”, aldus de voorzitter van Dorpsbelang Geesteren, Herman Huis in ’t Veld, in een eerste reactie. Onlangs verklaarde de rechter de bezwaren van de buurt deels gegrond. De gemeente heeft daarop het bestemmingsplan weer aangepast.

Half jaar vertraging
Volgens wethouder Jos Harmelink haalt het beroep van de buurtbewoners niets uit. “We hebben een nieuw bestemmingsplan aangenomen, wat regelt dat Hutten 200 koeien en 140 stuks jongvee mag houden. We hebben dus in feite gedaan wat de Raad van State ons heeft opgedragen, naar aanleiding van die uitspraak. Tegen dat plan is opnieuw beroep ingesteld, door zeg maar de toekomstige buren van de maatschap. Dat betekent dat we opnieuw op achterstand worden gezet, want het neemt wel zo’n 6 maanden in beslag eer de rechter zich hierover heeft gebogen. Normaal duurt het nog langer, maar ik verwacht dat de Raad van State hierover snel uitspraak zal doen omdat wij precies datgene hebben gedaan wat zij ons gevraagd heeft. Heel teleurstellend dat dit beroep os ingesteld, maar zo zit de rechtsstaat in elkaar.”
De gemeente zal ondertussen doorgaan met de voorbereiding op de nieuwe bouwlocatie aan de Langeveenseweg. Wethouder Harmelink: “We laten ons hierdoor niet ophouden. Dat moet maar tegelijkertijd oplopen. In die zin hoeft dit ook niet veel vertraging op te leveren, we gaan gewoon door met het bestemmingsplan op de plek waar Hutten nu gevestigd is.”

Achtergrond
De maatschap Groot-Hutten is bereid te verhuizen naar de Huyerensebroekweg, waar zij al eigen grond hebben. Omwonenden van de nieuwe locatie hebben echter bezwaar gemaakt tegen de goedkeuring van de gemeente voor de bedrijfsverplaatsing. Mocht de rechter ook in deze beroepszaak akkoord gaan met de verplaatsing, dan ligt voor de gemeente de weg vrij om de huidige locatie – net buiten Geesteren – aan te wijzen als nieuwbouwplan. Als dat het geval is, krijgt het dorp voor het eerst in jaren weer de mogelijkheid om uit te breiden.

Volgens veel Geesternaren staat het dorp al jaren ’te springen’ om een plek waar weer nieuwbouwwoningen gerealiseerd mogen worden. Er is een wachtlijst met zo’n 100 potentiĆ«le kopers/huurders.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen