Geld voor Tubbergse zonnepanelen wellicht naar Dinkelland

Foto:

De €70.000 subsidie die beschikbaar is voor zonnepanelen op de nieuwe Tubbergse sporthal, wordt misschien wel in Dinkelland gebruikt. Dat maakte wethouder Gerrit Ophof bekend, na een vraag van CDA-fractievoorzitter Peter Kooiker. De toekomstige exploitant van de sporthal, de SSRT (Stichting Sport en Recreatie), ziet namelijk af van de aanschaf doordat het niet rendabel is.Het geldbedrag was ‘over’ na de plaatsing van zonnepanelen op het gemeentehuis, dat afgelopen voorjaar afgerond is. De SSRT heeft een daarop een extern onderzoek laten uitvoeren naar eventuele plaatsing van zonnepanelen op de nieuw te bouwen sporthal, naast zwembad De Vlaskoel, maar er bleken veel haken en ogen. “De SSRT heeft dat laten doen door een extern adviesbureau, door VION is eraan gerekend. En daar is uit voortgekomen dat de investering die ze dan zouden moeten doen, een afschrijving had van 13 jaar i.p.v. de 6 of 7 jaar die reguliere particulieren hebben. Dat zette hen dat erg aan het denken. Hoe is nou de ontwikkeling van zonnepanelen? Als je de afgelopen jaren beschouwd, weet je dat de prijs ongeveer elk jaar met een flink percentage zakt en dat de opbrengst meer wordt”, antwoordde de wethouder.

Het totale financiële plaatje maakte het niet aantrekkelijk voor de SSRT om deze investering te doen. Wethouder Ophof: “Daar komt tevens bij dat om en nabij het zwembad de schaduwwerking van dien aard is, dat niet het rendement gehaald wordt van de zonnepanelen die je gewoon in de zon hebt liggen. Er is zoveel schaduw, dat je bepaalde groepen niet 100% kunt benutten. En dat is voor hen de reden geweest om daarvan af te zien.”

Met de provincie was het ambtelijk rond, volgens Ophof. “Het moest op gemeentelijke gebouwen en daar hebben we er niet zoveel van. Het mocht niet op scholen, niet op een sportgebouw in plaats X – zeg maar.”

Op de vraag van raadslid Kooiker wat er dan met het beschikbare budget gebeurt dat niet gebruikt wordt, gaf de wethouder aan dat dit nog nader onderwerp van onderhandelingen met de provincie is. “Er is weer een andere portefeuillehouder bezig geweest om richting de provincie eens te kijken of het bestuurlijk toch kunnen aanwenden voor een ander gemeentelijk object, maar dan binnen Noaberkracht. Dat zou dus nog in een andere gemeente kunnen plaatsvinden, maar u hoeft daar nu niet over te oordelen. We zijn in gesprek met de provincie, daar hoort dat dan ook, om te kijken of dat kan. Het moet ook nog gerealiseerd worden vóór 1 januari 2014. Want als het niet eerder gerealiseerd wordt, dan is het niet mogelijk. Het is de beperking van de subsidie, want zo gaat het met subsidies. Die worden binnen bepaalde tijdstip, met een bepaald doel en dan hebben we geluk dat we het hier hebben kunnen regelen. Er zijn maar weinig gemeenten die ons dat nazeggen. En nu hadden we dus een kans om het op een ander gebouw te laten neerdalen, maar dat is niet gelukt. Nog maar onlangs, enkele weken terug, hadden we dat helemaal rond met de provincie. Nu komen we alweer met een volgend verzoek, dus u snapt dat dat ook even bestuurlijk wat tijd kost. En dan is het nog maar de vraag of we dat ook binnenhalen, maar de exploitatie van Noaberkracht en de gemeentes hebben toch heel veel met elkaar te maken – dus wij dachten dat dit een kans was. Alleen er is nog geen uitspraak over, maar u vraagt door en wij geven eerlijk antwoord.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen