Burgemeester Stegers: Geen sprake van ‘kannibalisme’ tussen recreatieve/toeristische ondernemers

Foto:

De afgelopen jaren werken de gemeenten Dinkelland, Losser, Tubbergen en Oldenzaal intensief samen op het gebied van recreatie en toerisme. Hierdoor kunnen de zogeheten NOT-gemeenten (Noordoost-Twente) zich beter profileren. Een logische stap is het gezamenlijk opstellen van een Nota Verblijfsrecreatie. Dat zorgt voor meer uniformiteit van regels en een gezamenlijk kader als het gaat om verblijfsrecreatie.De nota heeft van 24 december 2013 t/m 21 januari 2014 in het kader van de inspraak ter inzage gelegen. Er zijn enkele zienswijzen binnengekomen, namelijk van RECRON (recreatieve ondernemingen) en Horeca Nederland. Volgens burgemeester Mervyn Stegers hebben de opmerkingen van deze belangenbehartigers echter niet geleid tot een aanpassing van de nota. “Zij spreken beide namens hun achterban voor heel Noordoost Twente. Veel opmerkingen betreffen het aanbod en de marktwerking. Zo zijn ze bijvoorbeeld bang voor ‘kannibalisme’ tussen verschillende toeristische bedrijven. Wij als gemeenten hebben echter een faciliterende en kaderstellende rol. Met deze beleidsnota Verblijfsrecreatie in Noordoost Twente bieden wij de desbetreffende ondernemers verruimde mogelijkheden.”

De nota Verblijfsrecreatie in Noordoost Twente biedt verruimde mogelijkheden zodat kwaliteitsverbetering, productvernieuwing en productdifferentiatie mogelijk is. Stegers vat het als volgt samen: “Dit betekent dat ondernemers sneller kunnen inspelen op de markt. Het moet er toe leiden dat er meer gasten verblijven in het gebied, en dus ook in Tubbergen, hetgeen een stijging van de toeristische bestedingen en de toeristische werkgelegenheid betekent. Hiermee wordt een bijdrage geleverd aan het versterken van de economische positie van Tubbergen, één van de doelen van het programma Economische Kracht en Werk.”

De belangrijkste wijzigingen / verruimingen zijn:

  • Geen zonering voor wat betreft de standplaatsen: een ondernemer is vrij om de indeling van vaste en toeristische standplaatsen op zijn terrein te regelen. Er wordt gestreefd naar een hoge mate van flexibiliteit: binnen de kaders van de natuur- en milieuregelgeving (maximale recreatiedruk) wordt per recreatieterrein het maximaal aantal toegestane standplaatsen bepaald.
  • Er is een experimenteerregeling opgenomen waarbij de ondernemer de mogelijkheid krijgt om binnen zijn terrein een deel van de ruimte (10%) ‘vrij’ in te richten. Dat wil zeggen: er is ruimte om ook vormen van recreatie te introduceren die niet direct passen binnen de afmetingen en uiterlijke kenmerken van een kampeermiddel of chalet.
  • Verruiming van de (standaard) inhoud van recreatiewoningen van 200 m3 naar 300 m3.
  • Verruiming van de oppervlakte van een stacaravan/chalet van 35 m2 naar 70 m2.
  • Ruimere bouwvlakken voor de centrumvoorzieningen inclusief een uitbreidingspercentage van 25%. Kleinere centrumvoorzieningen zoals sanitaire voorzieningen kunnen binnen een bepaalde maximum oppervlakte ‘vrij’ worden ingevuld.

Klik hier voor de volledige Nota Verblijfsrecreatie.

Meer samenwerking
Een ander voorbeeld van samenwerking op toeristisch-recreatief gebied tussen de 4 gemeenten is de vervanging van de blauw-witte bewegwijzering naar toeristische objecten in het buitengebied. Stegers: “De 4 gemeenten hebben voor hetzelfde type bruine borden gekozen, zodat een meer uniform beeld van de streek Noordoost-Twente ontstaat.”

Als de gemeenteraad de Nota Verblijfsrecreatie in Noordoost-Twente binnenkort vaststelt, komt de oude nota ‘Beleidsnota Verblijfsrecreatie Tubbergen’ (mei 2007) te vervallen en daarmee ook de bijbehorende verordening. “Wij stellen de raad voor om de oude nota en verordening in te trekken”, aldus Stegers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen