‘Put met afvalwater onder Tubbergen lekt nog steeds’

Foto: Redactie

In de loop van komend jaar gaat de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) onderzoeken of een diepe lekkage van de put TUB10 in Tubbergen schade kan opleveren voor de natuur. Die lekkage van afvalwater is nog niet verholpen. Dit openbaart RTV Oost op basis van rapportages die de NAM zelf heeft gemaakt.

Volgens de NAM zit het lek op een zodanige diepte dat er geen noodzaak is om de waterinjectie stop te zetten. Daarnaast concludeert het bedrijf dat de lekkage onder een afsluitende zoutlaag zit, waardoor er geen verontreinigd afvalwater kan lekken naar de bovenste aardlagen en het geen invloed heeft op het grondwater.
Definitief rapport
Het overheidsorgaan Staatstoezicht op de Mijnen wil het aangekondigde onderzoek afwachten voordat ze beslist of verder onderzoek moet worden gedaan naar deze afvalwaterinjectieput onder Tubbergen.
Elke 3 jaar moet de NAM rapporteren hoe de waterinjectie activiteiten verlopen. Onderdeel van deze rapportage is de controle op lekkages.
Lek van TUB7 schadelijk
Uit injectieput TUB7 lekte eveneens afvalwater, waarna de injectie ervan is stopgezet. Deze lekkage was wel degelijk een potentiƫle bedreiging voor het milieu. De NAM onderzoekt momenteel hoe deze put gerepareerd kan worden.
Rapport blijft geheim
RTV Oost heeft verzocht om inzage in de rapporten die de NAM verplicht is te maken over de afvalwaterinjecties, maar deze omroep krijgt de officiƫle rapportages niet te zien. Minister Kamp liet de Tweede Kamer namelijk vorige week al weten dat de inspectierapporten van de NAM niet openbaar zullen worden gemaakt.