Sleutelprins accepteert eerste stukje ‘bouwgrond’ voor wagenstalling

Foto: Redactie

“De gezamenlijke loods voor wagenbouwers staat niet voor niks hoog op de agenda. Het is een megaprobleem, mag je wel stellen.”  Sleutelprins Jeroen I van de Dubbelkiekers uit Harbrinkhoek/Mariaparochie kon het niet genoeg benadrukken, vanochtend tijdens de jaarlijkse collegevergadering met het gemeentebestuur.

De voorzitter vervolgde zijn persoonlijke ervaring: “Ik weet het nog goed. We waren nog een jonge vereniging, een jaar of 6 oud. Nog geen vet op de botten dus. En je mag het wel weten, we hebben toen een wagen uit België gehaald. Die kostte ons toen €3.650. Ik was voorzitter en er is natuurlijk over vergaderd. En over gestemd, iedereen stond garant voor €200 of €300. Koop je daarmee een dure wagen, maar dan heb je geen onderdak. Staat dus in weer en wind buiten. Wat krijg je dan? Dat ding kan er niet tegen, dus de de verf bladert eraf enzovoorts. Het geld waait je zo weg, letterlijk. Oldenzaal, De Lutte, Dinkelland heeft het al. Overal is het beter geregeld dan hier. Nu betalen we zo’n €100 per maand aan huur. En dan kunnen we er nog niet eens aan werken, het is alleen de stalling. Het gaat ons nog meer om de basis, niet zozeer om het geld. Kan erover gepraat worden of niet? De verenigingen hebben allemaal hetzelfde probleem. Ook is er grond genoeg dat nog niet in gebruik is.”

Het college van burgemeester en wethouders had vooraf de agenda al gekregen en wist dus dat het onderwerp ter tafel zou komen. Reden om een presentje aan te bieden. Burgemeester Stegers: “Ik ga jullie blij maken en ook weer niet. We hebben als gemeente namelijk niet zoveel grond als mensen soms denken en al helemaal niet om weg te geven. En, laten we wel wezen, je hebt een beste hal nodig als daar alle verenigingen in moeten kunnen en wel helemaal als je er ook nog in wilt kunnen werken. Dit is niettemin een terugkerend verzoek van de carnavalsverenigingen. Maar stel je ook eens in verbinding met Tubbergen, de Oranjewijk om precies te zijn. Is een hele mooie oplossing. Ze hebben de samenwerking gezocht met een ondernemer en betalen zodoende de komende jaren relatief weinig voor heel veel.”

Namens het college bood burgemeester Mervyn Stegers vervolgens een bakje met versgegraven aarde aan, als symbool voor de bouwgrond die de carnavalsverenigingen wensen. “Kansloze missie, blijkt wel”, concludeerde Jeroen I lachend, nadat hij het kleinood in ontvangst had genomen. Volgens wethouder Roy de Witte zijn er zeker nog andere opties. “Ik weet dat er voor industrieterrein De Krön in Harbrinkhoek gesprekken lopen met ondernemers. Misschien een idee om daar eens mee in gesprek te gaan? Kijk, eenmaal neerzetten van een hal wil nog wel. Maar de exploitatie is altijd lastig. De Oranjewijk zat hier nog niet zo lang geleden ook aan tafel. Die zijn misschien wel een heel goed voorbeeld, al is het maar qua formaat van hun wagen. Zijn toch niet bepaald de kleinsten wat dat betreft. Zij gingen vervolgens met een andere grondeigenaar dan de gemeente om tafel.”

Financieel portefeuillehouder Tom Vleerbos: “Er heerst een bepaald idee dat de gemeente veel grond heeft, maar gelukkig is dat niet zo. Zou ook niet best zijn. We zijn een partner, gaan ons best doen, maar kunnen niet beloven dat er snel een oplossing komt.”

“De oproep is ons duidelijk. Met elkaar, voor mekaar. We zijn blij met dit initiatief, maar het is heel lastig voor ons om dit om te zetten in bouwgrond of geld”, aldus burgemeester Stegers. Wethouder De Witte: “Naast de carnavalsverenigingen zijn er ook een aantal bouwgroepen die waarschijnlijk wel geïnteresseerd zijn in een opzet zoals de Oranjewijk hebben gerealiseerd. Na de bouwvak beginnen zij vaak al met de eerste voorbereidingen of misschien al met de realisatie. Voor hen is de nood wellicht nog wel hoger.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen