Fleringen moet afwachten of luchtalarm werkt

Foto: CC0

Tonny Busscher (CDA) wees er gisteravond, tijdens de vergadering van de gemeenteraad, op dat de dorpsraad van Fleringen ongerust is over het plaatselijke luchtalarm. Deze zou al sinds augustus vorig jaar niet meer functioneren. Het alarm wordt eens per maand getest, op de eerste maandag van de maand om 12.00 uur, om te controleren of de sirene overal werkt en te horen is, maar ook om het alarmsysteem bij het publiek in het bewustzijn te houden.

Volgens de laatste 2 tests doet de sirene voor noodgevallen in Fleringen het gewoon, zo antwoordde burgemeester Stegers. “Het klinkt misschien wat gek, maar het systeem wordt getest met een ‘kuch’. Dit was hoorbaar en dus werkt alles naar behoren – aldus het bedrijf dat de tests uitgevoerd heeft. Overigens kan het kloppen dat het alarm de afgelopen tijd niet afgegaan is op de eerste maandag van de maand. Dit wegens het feit dat Tweede Paasdag op diezelfde maandag viel. Ook aankomende maand zal het niet klinken, ditmaal wegens Dodenherdenking op maandag 4 mei.”

Pas op 1 juni zal blijken of het luchtalarmsysteem van Fleringen daadwerkelijk naar behoren functioneert, omdat dit de eerstvolgende keer is dat het getest wordt. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het bedienen van het alarm. Door heel Nederland staan een kleine 4.000 sirenes. Het luchtalarm is ooit ingevoerd om de bevolking te waarschuwen voor een luchtalarm, vandaar de naam.

Reacties