Gemeente verbiedt ‘één woning, drie huishoudens’ in Geesteren

Foto: Pixabay

De gemeente Tubbergen wil dat er zo snel mogelijk een einde komt aan het bewonen van 1 woning door 3 zelfstandige huishoudens. Het gaat hierbij om een woning aan de Meijersweg te Geesteren.

Volgens het college van burgemeester en wethouders is op deze locatie sprake van 1 erf en 1 woning.

‘1 erf, 1 woning’

In 2000 is een omgevingsvergunning verleend aan 2 gezinnen. Het ging toen om het verbouwen van de woning (voormalig agrarisch bedrijf) tot een huis met inwoning. Vorig jaar werd opeens geconstateerd dat er inmiddels een drie-onder-één-kapwoning was gerealiseerd. “Het kan niet zo zijn dat iemand door een deel van een woning af te timmeren opeens een nieuwe woning realiseert. Dat is niet hoe het werkt. Als er geen vergunning voor is, kun je er donder op zeggen dat je een probleem met de gemeente krijgt”, legt wethouder Erik Volmerink uit. “We willen graag dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen. Op het platteland zie je sowieso vaak dat opa en/of oma er nog bij woont, al dan niet zelfstandig, en soms ook nog een jong stel of gezin. Dat kan prima, mits er een vergunning voor is. In dit geval is het illegaal gebeurt, er is zomaar wat gedaan met alle gevolgen van dien.”

De woningen zijn van elkaar gescheiden. Elk huis heeft een eigen hoofdingang en beschikt over voorzieningen die horen bij een huis. Ook zijn er op het erf door de verschillende eigenaren diverse bouwwerken gebouwd, zonder dat hiervoor een vergunning verleend is. Voor deze bouwwerken bestaat geen mogelijkheid om alsnog een vergunning te verlenen, vindt de gemeente. De maximale bebouwing op het erf (op grond van het bestemmingsplan) is namelijk al overschreden.

Fikse boetes dreigen

De situatie kwam aan het licht toen één van de bewoners bij de gemeente een verzoek indiende om op te treden tegen het creëren van nog een 3e, opzichzelfstaande woning, in het woondeel van de ander.

Vóór 1 oktober 2015 dient de bewoning van het fysiek gescheiden deel te worden beëindigd. Tevens dient de situatie terug te worden gebracht naar de stand der zaken zoals omschreven in de verleende vergunning. Indien niet tijdig voldaan wordt aan de lastgeving, wordt van rechtswege een dwangsom verbeurd van €20.000 ineens. Ook de aanbouw dient verwijderd te worden. Als hieraan niet wordt voldaan, dreigt nog eens €10.000 aan boete. Hetzelfde geldt voor de berging/wagenloods, waarbij eveneens €10.000 op het spel staat.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen