‘Hoe meer zielen, hoe meer vreugd’

Linda Rolefes in haar moestuin
Linda Rolefes in haar moestuin
Foto: Gemeente Tubbergen

Linda Rolefes uit Tubbergen is één de eerste gebruikers van de moestuintjes voor minima. Het tuinieren ziet ze als prettige hobby, maar het is meer dan dat. “Het is erg gezellig, het scheelt me in de kosten en wat is er nou lekkerder dan verse, onbespoten groenten op je bord?”

“Toen ik 3 jaar geleden door de gemeente benaderd werd voor het moestuinproject, was ik gelijk enthousiast”, vertelt Linda Rolefes (39). “Ik kom ‘van buiten’ en vind het erg leuk om te doen. Het is zo heerlijk. Je kunt het ’s middags nog van het land halen en paar uur later heb je het op je bord.” Haar tuintje van ruim 50 vierkante meter is nu nog nagenoeg leeg, maar over een paar weken gaan de aardappels in de grond en kunnen ook de eerste groenten worden geplant.  “Het omspitten en inzaaien kost de meeste tijd. Daarna ga ik 2 keer per week even naar de tuin om het onkruid bij te houden. Je kunt er zo druk mee zijn als je zelf wilt.”

Sla, bieten, wortelen, bonen; het verbouwen van groenten doet de Tubbergse het liefst. “Je ziet ze opkomen en groeien, dat vind ik mooi. Ook probeer ik elk jaar nieuwe dingen uit. Vergeten groenten, zoals snijbiet bijvoorbeeld. Kijk, de komkommer is dan wel niet helemaal zo mooi recht als in de supermarkt, maar smaakt veel beter.”

Linda kan het dan ook iedereen aanraden en hoopt dat er zich gauw liefhebbers melden voor de resterende stukken grond. “Het staat een stuk gezelliger, we hebben minder onkruid en hoe meer zielen hoe meer vreugd!” Het sociale aspect maakt het moestuinieren extra leuk, vindt ze. “Het is een hele gezellige club mensen bij elkaar. De ene gebruiker is alleen, de ander heeft een gezin. We helpen en adviseren elkaar waar nodig en wisselen zaadjes uit. We hebben ook een groepsapp waarin we soms afspreken. Zo kunnen we tegelijkertijd tuinieren en kunnen onze kinderen samen spelen”, vertelt de enthousiaste vrouw. “En als je een paar dagen weg gaat of ziek bent, is er altijd wel iemand die even met de gieter door je tuin wil. Dat is erg fijn.”

Linda is alleenstaande moeder en het financiële voordeel dat een moestuin met zich meebrengt, was voor haar één van de redenen om haar eigen tuintje te beginnen. “Zaadjes kosten weinig en je hebt best een grote opbrengst. Van nog geen €20 aan zaad, kun je wel een jaar lang eten. Zomers eet ik alle dagen uit de tuin, maar ik stop ook veel in de diepvries en maak de bieten in. Daar eet ik de winterdag nog van.”

Elke dag hetzelfde eten omdat de tuin er vol mee staat? Dat hoeft zeker niet, zegt Linda. “Wij delen best veel met elkaar. Het ene jaar heeft de één veel courgette en de andere veel bonen. Onderling uitwisselen is de oplossing. Of gewoon niet te veel planten”, lacht Linda.

Grond van de schutters

De gemeenten Tubbergen en Dinkelland startten in 2013 met het moestuinproject, gericht op mensen met een laag inkomen. Schuttersvereniging Tubbergen stelde de grond beschikbaar, waarna de gemeente het braakliggende terrein achter het standbeeld van Dr. Schaepman aan de Almeloseweg gereed maakte.

De elf kavels waren al vrij snel in gebruik, maar inmiddels is er weer ruimte vrij voor 2 of 3 tuintjes. De moestuin heeft diverse voordelen. “Inwoners kunnen de grond kosteloos gebruiken en er hun eigen groenten verbouwen”, vertelt projectleider Jan Busscher. “Dat scheelt ten eerste behoorlijk in de kosten. Ook zijn mensen door hun tuin in de buitenlucht wat voor iedereen goed is en doen zij nieuwe sociale contacten op. We willen dat mensen weer middenin de samenleving komen, wat ook de kans op een baan vergroot. Dat is het doel en daar hebben we al goede voorbeelden van.”

Ervaring in het tuinieren hoef je niet te hebben, stelt Jan Busscher. “Op internet is heel veel te vinden en ook onderling wordt er veel informatie uitgewisseld. Wel moeten mensen zich realiseren dat het buitenwerk is en dat je er in het hoogseizoen regelmatig naar toe moet om alles netjes bij te houden.”

Mensen die interesse hebben kunnen zich aanmelden via [email protected] t.a.v. Jan Busscher.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen