Dag van de Duitse taal voor leerlingen van Canisius

Duits is meer dan een rijtje naamvallen en lastige werkwoorden. Zeker in de grensstreek is deze taal het paspoort naar een spetterende carrière in ons buurland. Daarom trok het Canisius op de Dag van de Duitse Taal met haar leerlingen over de grens om hen kennis te laten maken met de baankansen met de Duitse arbeidsmarkt.

Het was dit jaar de vierde keer op rij dat de Dag van de Duitse taal werd gehouden. Dit is een initiatief van de Actiegroep Duits (een samenwerking tussen de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer en het Goethe-Institut Amsterdam) en wordt van harte omarmd door de Tubbergse scholengemeenschap Canisius en de gemeente. “Het is goed om leerlingen te laten zien dat de wereld niet ophoudt bij de landsgrenzen en dat Duits essentieel is in het examenpakket”, vindt wethouder Roy de Witte. “Zeker in onze regio is het gemakkelijk om over de grens te gaan werken of als zelfstandig ondernemer zaken te doen met Duitse partners.”

Om dit te illustreren, organiseerde het Canisius een donderdag toertocht voor haar leerlingen langs verschillende Duitse bedrijven en instellingen. Na een korte inleiding en een uurtje speeddaten met gastdocenten die op de één of andere wijze een link hebben met het Duitse bedrijfsleven, vertrokken er 3 klassen richting Loohuis in Rheine, Wagenborg in Hörstel, Boerderij Vloothuis in Bad Bentheim, Euregioklinik Nordhorn,  Hansa Wohnstift in Nordhorn en de Tierpark Nordhorn.

‘Misschien toch wel handig…’

Voor de leerlingen was het niet alleen een leuke ervaring, maar ook een echte eyeopener. “Volgend jaar moet ik examen doen en dan kies ik Duits ook als examenvak, maar dat had ik al eerder besloten”, zegt Celine Harmelink (14). “Toch heb ik vandaag veel geleerd. Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat mensen in Duitsland moeten betalen voor de hoeveelheid zorg die ze in een ziekenhuis willen hebben en dat er onder de artsen allerlei rangen en standen bestaan. In een Duits bejaardentehuis spraken we een Nederlandse bejaardenverzorgster. Zij moest in het begin wennen aan de taal, maar heeft het er erg naar haar zin. Op basis van wat ik vandaag heb gehoord en gezien, is werken in Duitsland niet mijn eerste keus, maar als ik later geen werk kan vinden in Nederland, ga ik daar zeker solliciteren.”

Guus Hesselink (15) laat Duits vallen als examenvak, maar twijfelt na vandaag of dat slim is. “Ik wil later iets gaan doen in de internationale handel en aangezien er veel handel wordt gedreven met Duitsland is het toch wel handig om die taal goed te beheersen”, denkt hij. “Ik zou alleen willen dat het vak op school wat algemener zou worden getrokken. Dat de nadruk minder zou liggen op woordjes en grammatica, maar dat we wat meer voorlichting zouden krijgen zoals dat vandaag het geval is. Dan kijk je er toch heel anders tegenaan.”

Voor Thijs Snijders (15) is handel met Duitsland gesneden koek. “Wij wonen op een boerderij en halen onze veevoeders uit Duitsland. Ook de machines en trekkers gaan via een Duitse handelaar. Ik wil later vertegenwoordiger worden in de agrarische sector”, meldt hij. “Als ik hier geen werk kan vinden, wil ik zeker wel bij een Duits bedrijf aan de slag.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen