Bouwbedrijf Haarhuis mag uitbreiden na aanleg van wandelpad in Albergen

Helmuth Haarhuis bij de plek waar het dorpsommetje komt
Helmuth Haarhuis bij de plek waar het dorpsommetje komt
Foto: Noaberkracht

Voor wat, hoort wat! Dat is het idee achter de beleidsregel Kwaliteitsimpuls Groene Omgeving (KGO). Met deze regeling kunnen niet-agrarische bedrijven in het buitengebied uitbreiden, wanneer ze een tegenprestatie leveren in de vorm van een investering in groen.

Helmuth Haarhuis van Bouwbedrijf Haarhuis in Albergen vond in de KGO-regeling de mogelijkheid om zijn bedrijf uit te breiden. “We willen onze bedrijfshal al jaren uitbreiden, die staat nu helemaal vol. Sinds 2005 zoeken we naar uitbreidingsmogelijkheden, maar we liepen steeds vast op regelgeving”, legt hij uit. Met de KGO-regeling kwam er ineens vaart in het proces. “We hebben met hulp van een  adviesbureau een aanvraag ingediend voor een uitbreiding. De gemeente vertelde dat we konden uitbreiden, als we in het kader van de KGO-regeling een tegenprestatie leverden.”

Dorpsommetje

Haarhuis heeft zelf een plan gemaakt voor een kwaliteitsimpuls in de omgeving. “Ik ben actief hier in Albergen, onder andere bij de ijsbaan. We hebben onlangs de ijsbaan opnieuw aangelegd, er is daar een stukje natuur aangelegd. In overleg met de gemeente heb ik besloten om als kwaliteitsimpuls een wandelpad aan te leggen rond de ijsbaan.”

Samen met een landschapsadviseur maakte hij een plan. “Er komt een wandelpad dat aansluit op het bestaande wandelnetwerk. Het wordt echt een dorpsommetje voor Albergen. We plaatsen een paar bankjes langs de route waar je kunt uitrusten. Het wordt hartstikke mooi!”

Het is een goed voorbeeld van de KGO-regeling. Door dit soort ontwikkelingen wordt het platteland leefbaar gehouden. Het levert iets op dat goed past bij de ondernemer èn wat goeds oplevert voor de omgeving. Het wandelpad heeft een recreatieve functie waardoor veel mensen er plezier van kunnen hebben.

Aan de slag

Nu er groen licht is voor de plannen, kan de komende tijd verder gewerkt worden aan de voorbereidingen. “Het bestemmingsplan voor de uitbreiding van de hal is goedgekeurd, dus daar kunnen we mee aan de slag”, vertelt Haarhuis. “Ik wil in het voorjaar bouwen en pak dan direct de aankleding van de hal aan. Voor het erf is een beplantingsplan gemaakt, dus het ziet er hier straks weer helemaal mooi uit. Dat moet ook, want ons erf is als bouwbedrijf ook ons visitekaartje.”

Reuring

“Met de KGO-regeling willen we het platteland vitaal houden”, legt wethouder Erik Volmerink van de gemeente Tubbergen uit. “Er mag best reuring zijn in het buitengebied, maar we willen het ook mooi houden. Met KGO bieden we ondernemers de mogelijkheid hun bedrijf uit te breiden, en investeren we direct in het buitengebied.”

Meer weten over de KGO-regeling? Neem dan contact op met de WABO-accountmanagers van de gemeente Tubbergen via tel. 0546-628000.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen