Kinderen uit Langeveen leren belang veiligheid in de Risk Factory

Groep 8 van de Mariaschool uit Langeveen
Groep 8 van de Mariaschool uit Langeveen
Foto: Noaberkracht

“Mogen we op de knop drukken?” “Ja dat mag.” “Echt?” “Ja, echt!” Dit was voor de kinderen uit groep 8 van de Mariaschool uit Langeveen het startsein voor een bijzondere ochtend.

Zij bezochten namelijk de Risk Factory in Enschede. En daar is het motto: please DO touch, ofwel graag wél aanraken. Bij de Risk Factory beleefden de jongeren op een interactieve manier wat (on)veilige situaties zijn en leerden ze hoe te handelen.

Er is voor kinderen uit groep 8 gekozen om deel te nemen aan het programma van de Risk Factory, omdat zij een leeftijd hebben waarop ze beschikken over voldoende inbeeldingsvermogen om de scenario’s als echt te ervaren. Uit onderzoek blijkt verder dat kinderen baat hebben bij deze manier van onderwijs. De kinderen die mee hebben gedaan aan het programma zijn bewuster van veiligheidsrisico’s en hebben tot drie keer zoveel kennis als leeftijdsgenootjes die niet hebben deelgenomen. Ongeveer 75% van de kinderen zegt na een bezoek aan de Risk Factory maatregelen te nemen om de eigen veiligheid te verbeteren.

Samen met de wethouder

De gemeente Tubbergen onderschrijft de waarde van een bezoek aan de Risk Factory voor kinderen uit groep 8. Wethouder Roy de Witte vergezelde daarom de kinderen met het bezoek en deed zelf ook mee met de opdrachten. “De praktijksituaties staan in het teken van allerlei verschillende vormen van veiligheid: in het verkeer, brandgevaar in huis maar ook online veiligheid. De manier waarop de praktijksituaties zijn ingericht en het feit dat je het zelf beleeft maakt het een ontzettend leuke manier van leren. Ik hoop dat er meer basisscholen in de gemeente volgen om met groep 8 de Risk Factory te bezoeken. Het gevaar zit soms in een klein hoekje, dus is het ontzettend belangrijk dat kinderen hier bewust van worden gemaakt en dat zij leren wat te doen. Overigens was het niet alleen voor de kinderen leerzaam, zelf heb ik ook het een en ander opgestoken”, aldus De Witte.

Risk Factory

De Risk Factory is onderdeel van de Twente Safety Campus. Het is opgezet om kinderen en ouderen bewust te maken van verschillende veiligheidsrisico’s en hoe ze moeten handelen in bepaalde situaties. Dit wordt gedaan met praktijkscenario’s over onder andere internetgebruik, het effect van groepsdruk en de risico’s van alcoholgebruik. Ook ervaren de kinderen hoe het is om zelf 1-1-2 te bellen, achter het stuur van een grote bus te zitten en hebben ze geleerd wat te doen bij brand.

De scenario’s zijn tot stand gekomen op basis van de integrale veiligheidsplannen van alle Twentse gemeenten, praktijkervaring van de hulpdiensten en de kerndoelen primair onderwijs.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen