Jolande Scholten nieuwe gemeentesecretaris, Gerard Mensink zwaait af

Jolande Scholten
Foto: Gemeente Tubbergen

Na 17 jaar als gemeentesecretaris en algemeen directeur gewerkt te hebben voor de gemeente Tubbergen en Noaberkracht, draagt Gerard Mensink op 15 juni het stokje over aan Jolande Scholten.

Zij is op dit moment directeur bij 1Stroom, de ambtelijke organisatie van de gemeenten Duiven en Westervoort en loco-secretaris van Duiven en ziet er naar uit om straks in Tubbergen écht aan het stuur te zitten.

Opgegroeid in Haaksbergen, vertrok Jolande na het behalen van haar VWO-diploma naar Den Bosch. Daar studeerde ze tuinbouw en werkte achtereenvolgens 11 jaar als kwaliteits- en productspecialist bij The Greenery en een aantal jaren als hoofd van het team Vitaal platteland bij de provincie Zuid-Holland. Toen haar kinderen opgroeiden, besloten Jolande en haar echtgenoot terug te keren naar het oosten des lands.

Ze ging aan de slag als hoofd ruimtelijke ontwikkeling bij de provincie Overijssel en daar kreeg ze te maken met allerlei projecten rondom gebiedsontwikkeling. “Daar ontstond mijn interesse in gemeenten”, vertelt ze. “De manier waarop je als gemeente samenwerkt met de provincie, maar ook met inwoners en ondernemers vond ik fantastisch. Dat je nauw samenwerkt en ziet dat er dingen ontstaan, daar kreeg ik echt energie van. Toen bekend werd dat de zorgtaken overgeheveld zouden worden naar de gemeente, dacht ik: bij de gemeente, daar gebeurt het de komende jaren. En daar wil ik bij zijn.”

Ze kwam terecht bij de gemeente Duiven als hoofd Beleidszaken en werkte mee aan de ambtelijke fusie met de gemeente Westervoort. “Na de fusie werd ik directeur en loco-gemeentesecretaris. Eén van mijn taken was het vormgeven van het daadwerkelijk samen werken met de samenleving”, vertelt ze. “Daar werd ik echt warm van. Samen gingen we op zoek naar een manier om samen te werken met inwoners. Dit werd een heel traject gericht op bestuur, organisatie en samenleving. Inmiddels houden we eenmaal per jaar ‘dialoog- en doorpakweken’, waarin  allerlei onderwerpen aan bod komen en iedereen die wil mee kan praten en mee kan doen.”

Hoewel Jolande nog steeds erg naar haar zin heeft in Duiven en Westervoort en er nog veel te bouwen valt, besloot ze toch te solliciteren op de vacature van een gemeentesecretaris voor de gemeente Tubbergen en een algemeen directeur voor Noaberkracht. “De vacature in Tubbergen sprak mij met name aan vanwege de bestuursstijl, het proces Mijn Dorp 2030 en het Maatschappelijk Akkoord. Ik dacht: dit is het! In deze vacature komt alles samen wat ik graag wil. In Tubbergen kan ik echt zelf aan het stuur zitten en richting geven, maar het vervolgens wel samen doen met medewerkers, bestuur, gemeenteraad en de samenleving. Dat is een stap die ik heel graag wil maken.”

Als ze zichzelf moet typeren, noemt ze mensgericht en resultaatgedreven als haar twee belangrijkste eigenschappen. “Ik vind het fijn om samen met mensen te werken en hen waar mogelijk in hun kracht te zetten en samen met mensen resultaten neer te zetten. Daar krijg ik echt energie van.”

Vanwege de leeftijd van haar twee zoons, 17 en 19, blijft Jolande voorlopig in Apeldoorn wonen. Naast haar werk, vindt ze nog steeds tijd voor hobby’s. Zo werkt ze graag in de tuin en is ze lid van een vrouwennetwerk waarmee ze veel activiteiten onderneemt. Ze schildert en houdt  van een goed boek. “En”, lacht ze, “geloof het of niet, maar ik kan ook echt genieten van huishoudelijke klussen. Hoewel ik echte doener ben, kan ik ’s avonds ook met een goed gevoel op de bank zitten omdat ik die dag op mijn werk een mooi gesprek heb gehad, iemand echt heb kunnen voorthelpen of een resultaat heb bereikt. Ik verheug me dan ook ontzettend op mijn nieuwe taken in Tubbergen. Ik hoop hier echt verschil te kunnen maken en zie ernaar uit om iedereen te ontmoeten.”

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden