ROVA: Steeds vaker afval tussen pmd, gft en textiel

Wethouder Ursula Bekhuis naast een reclamedisplay
Foto: Gemeente Tubbergen

Het scheiden van huishoudelijk afval gaat in de gemeente Tubbergen al erg goed en de gemeente presteert zelfs boven de landelijke doelstellingen.

“Dat zegt iets over het bewustzijn en de bereidheid van onze inwoners”, vertelt wethouder Ursula Bekhuis. “Toch is er nog steeds ruimte voor verbetering, want steeds vaker zien we afval tussen de ingezamelde grondstoffen zoals gft en pmd. Daarom beginnen we samen met ROVA de aanpak #Terugwinnaars.”

Wat misschien nog niet iedereen weet, is dat een groot deel van afval wordt gebruikt voor nieuwe grondstoffen. Oud glas wordt weer nieuw glas en groente-, fruit- en tuinafval (gft) kan omgezet worden tot nieuwe duurzame producten, zoals groen gas en compost. Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons (pmd) worden gebruikt voor het maken van nieuwe verpakkingen en bijvoorbeeld bankjes en bloembakken. “Het is toch een mooi idee dat de flessen cola die jij ooit hebt leeggedronken, misschien wel verwerkt zijn in de nieuwe tuinbank van je oma”, vindt wethouder Ursula Bekhuis. Dat, in combinatie met de hogere kosten voor de inzameling van afval als er afval in containers wordt aangetroffen dat daar niet in hoort, maakt dat de gemeente samen met ROVA begint met de aanpak #Terugwinnaars.

Deze actie is vooral gericht op het nog duidelijker maken van waarom het restafval goed van de grondstoffen gescheiden moet worden. Het laat zien wat met de goed gescheiden grondstoffen gedaan kan worden, en dat het daarom zo belangrijk is dat er geen vervuiling tussen zit. “Goed inzamelen is écht belangrijk”, benadrukt de wethouder. “Al zijn er maar twee huishoudens die vervuilde grondstoffen aanbieden, als dat wordt gesignaleerd in een wagen, dan kan het niet anders dan de hele lading te verbranden als restafval. Het gaat vaak om enorme hoeveelheden afval, want een vuilniswagen leegt per rit de containers van achthonderd tot duizend huishoudens. Dat is niet goed voor het milieu én er gaan daarmee heel veel grondstoffen verloren. Bovendien kost het ons als gemeente extra geld, want grondstoffen leveren geld op terwijl restafval juist geld kost.”

Wie grondstoffen terugwint uit afval is een Terugwinnaar. “We hopen met deze aanpak dat de overtuigde Terugwinnaars in Tubbergen zich willen (blijven) inzetten voor het goed scheiden van afval. Samen kunnen we zorgen voor een prettige en duurzamere leefomgeving. Niet alleen voor onszelf, maar ook juist voor volgende generaties. Laten we er daarom met elkaar de schouders onder zetten!”, sluit Bekhuis af.

Binnenkort ontvangen alle huishoudens een bewaarfolder. Hierin staat uitleg over de grondstoffen en kunnen inwoners zien welke nieuwe duurzame producten van afval worden gemaakt.

Reacties