Dringt crisis in touringcarbranche door tot de politiek?

Foto: Ter Beek Reizen

De situatie in de touringcarbranche is nog altijd kritiek, zo geeft Ter Beek Reizen uit Tubbergen aan.

Alhoewel de touringcars per 1 juli met bijna volle bezetting mogen rijden is er sprake van extreme vraaguitval. Zo ook bij Ter Beek Reizen, waar men te maken hebben met een omzetdaling van zo’n 99 procent. Van de circa honderd geplande meerdaagse reizen is er slechts één uitgevoerd.

Tweede Kamerlid Roy van Aalst en Provinciale Statenlid Joeri Pool (beide PVV) lieten zich op woensdag 26 augustus tijdens een door het KNV/Busvervoer Nederland georganiseerd bedrijfsbezoek aan het Tubbergse reis- en vervoersbedrijf uitgebreid informeren over de huidige crisissituatie in de branche.

Van Aalst is één van de politici die onlangs de petitie vanuit de touringcarbranche in ontvangst heeft genomen. Het raakt hem dat voornamelijk familiebedrijven in deze sector zo zwaar getroffen worden. In het gesprek met ondernemersfamilie Ter Beek werd duidelijk dat verlenging van de steunmaatregelen door het kabinet dringend nodig is, zegt hij.

Deze tak van de transportsector heeft naast de regels bij de uitvoering ook te maken met het menselijke aspect. “Bij het vervoer van bijvoorbeeld bakstenen is het een kwestie van inpakken en rijden. Bij busreizen zijn we afhankelijk van de afweging die de mensen zelf maken. Onze doelgroep is uiterst voorzichtig in het maken van reizen. Begrijpelijk, maar we worden daardoor wel geconfronteerd met ongekende vraaguitval”, benadrukt directeur Hans Nolte. “Het stopzetten van de steunmaatregelen zal leiden tot noodgedwongen ontslagen wat vervolgens zorgt voor een toename in de WW-uitkeringen.”

Niet alleen de economie krijgt een klap zonder toursector. Theo Vegter, voorzitter van Busvervoer Nederland, is helder over het belang van het touringcarvervoer: “De maatschappelijke gevolgen van het wegvallen van de touringcarsector zijn eveneens immens. Zonder ons zijn sporters en hun supporters veel duurder uit. Verenigingen kunnen niet meer voordelig en duurzaam reizen. Scholen en onderwijsinstellingen kunnen geen educatieve trips meer maken. Ouderen en gehandicapten moeten maar zien hoe ze nog op stap kunnen. Allemaal zaken waardoor het maatschappelijk leven verschraalt. Ik moet er niet aan denken aan wat voor kaalslag dat oplevert voor de maatschappij.”

Reacties

Cookieinstellingen