Geweld tegen vrouwen in de spotlights: “Hoe eerder slachtoffers zich melden, hoe beter het is”

Foto: Gemeente Tubbergen

Op de internationale dag van Geweld tegen Vrouwen kleurde het Raadhuisplein in Tubbergen gisteravond oranje.

Met deze Orange the World-campagne wordt aandacht gevraagd voor de strijd tegen dit geweld. Oranje staat voor de dageraad: het aanbreken van een hoopvolle toekomst, zónder geweld. De gemeente Tubbergen heeft zich bij deze campagne aangesloten.

Een wereldwijde strijd

Geweld tegen vrouwen en meisjes is een wereldwijd probleem. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met fysiek en/of seksueel geweld. Zo wordt er in Nederland gemiddeld elke tien dagen een vrouw om het leven gebracht als gevolg van huiselijk geweld.

Om de strijd tegen geweld tegen vrouwen te steunen worden er wereldwijd allerlei acties en evenementen georganiseerd. Inmiddels zijn er meer dan 100 landen aangesloten bij Orange the World.

Gemeente Tubbergen

Door het gemeentehuis oranjekleurig te verlichten vraagt de gemeente aandacht voor het geweld tegen vrouwen. Wethouder Hilde Berning onderstreept het belang van de campagne. “Iedereen moet in veiligheid op kunnen groeien. Geweld is nooit acceptabel! Met deze campagne willen we het onderwerp bespreekbaar maken. Dat is belangrijk, want iedereen kan helpen om geweld te voorkomen. Heeft u een niet-pluis-gevoel? Praat er dan met iemand over of vraag advies bij de gemeente, politie of Veilig Thuis Twente. Wegkijken is geen optie.”

Roxanne Schaeffer, wijkteamchef van de politie in Tubbergen, voegt hieraan toe: “Soms zijn er al veel langer problemen thuis voordat er een verzoek van een slachtoffer om hulp komt bij de hulpverleners. Hoe eerder slachtoffers zich melden, hoe beter het is. Dan kan mogelijk een ergere situatie worden voorkomen. Bij de politie werken politieagenten die extra kennis hebben op het gebied van dit geweld. Ook wijkagenten kunnen een belangrijke rol spelen bij geweld tegen vrouwen. Het is van belang dat er met grote voorzichtigheid met informatie rondom dit soort zaken wordt om gegaan. Uitgangspunt is om het geweld te stoppen of nog beter om het te voorkomen. De politie werkt niet alleen aan strafrechtelijke vervolging van daders van geweld tegen vrouwen maar kan ook bemiddelen in een oplossing.”

De gemeente werkt nauw samen met de politie en organisaties, zoals Veilig Thuis Twente (tel. 0800-2000 of www.veiligthuistwente.nl).

Reacties

Cookieinstellingen