Vluchtelingenwerk behoudt jaarlijkse subsidie

Foto:

De door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland ingediende aanvraag, voor de begeleiding van statushouders (vluchtelingen met een verblijfstitel) die zich vestigen in de gemeente Tubbergen, is goedgekeurd. Het betreft de voortzetting van een bestaande subsidierelatie over de periode van 2015-2020. Op dit moment zijn er 91 vluchtelingen woonachtig in de gemeente Tubbergen.

“Het betreft een voortzetting van een bestaande subsidierelatie, die is ingegaan op 1-1-2012. De gemeente heeft een taakstelling met betrekking tot het huisvesten en begeleiden van vluchtelingen. Vluchtelingenwerk Oost-Nederland ondersteunt ons hierin en richt zich op begeleiding van vluchtelingen die zich hier vestigen. Mensen andere cultuur en hebben hulp en begeleiding nodig in hun nieuwe leefomgeving”, aldus wethouder Tom Vleerbos. De producten die aan de vluchtelingen worden aangeboden zijn:
  • Maatschappelijke begeleiding
  • Juridische begeleiding
  • Begeleiding gezinshereniging
  • Belangenbehartiging
Vleerbos: “Doelstelling en de werkwijze van de begeleiding door Vluchtelingenwerk Oost-Nederland is dat met een adequate ondersteuning in de beginperiode wordt voorkomen dat vluchtelingen in een later stadium een vaak veel kostbaarder beroep op allerlei gemeentelijke voorzieningen moeten doen.”
Vluchtelingen worden gedurende 3 jaar begeleid naar zelfstandigheid. Het eerste jaar is begeleiding zeer intensief. Het tweede jaar wordt vooral gebruikt om samen met de statushouder, die door scholing ondertussen de Nederlandse taal enigszins beheersen, zaken te regelen en formulieren in te vullen. Het derde jaar wordt de begeleiding door de vluchtelingen geïnitieerd.
Het aantal vluchtelingen in onze gemeente is op dit moment 50 volwassenen en 41 kinderen.
Geen harmonisatie met Dinkelland
Inzake de begeleiding van vluchtelingen heeft interne afstemming plaatsgevonden over de werkwijze van de gemeente Dinkelland. De uitvoering is in Dinkelland belegd bij de stichting Palet uit Oldenzaal. Uit het contact met deze stichting is gebleken dat men met vrijwilligers werkt die in de omgeving van Oldenzaal/Dinkelland woonachtig zijn. De afstand Oldenzaal/Denekamp naar Tubbergen voor vrijwilligers is te groot. De werving van vrijwilligers in de gemeente Tubbergen verloopt moeizaam, waardoor geen werkzame situatie kan worden gecreëerd.
Op dit moment is op grond van het bovenstaande niet te realiseren dat de stichting Palet de werkzaamheden van Vluchtenwerk Oost-Nederland overneemt zodat er harmonisering van uitvoering kan plaatsvinden.
Financieel 
Er is structureel een bedrag van €15.000 in de begroting opgenomen. Daarnaast ontvangen wij van het Rijk €1.000 per persoon van 18 jaar en ouder die zich in de gemeente Tubbergen vestigen. De kosten van Vluchtelingenwerk Oost-Nederland kunnen hieruit gedekt worden. 
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen