Genieten van anders verboden plekjes, te paard of per koets

De zon staat hoog aan de hemel, voor mens en dier is het knap heet. Corné van der Bijl van Dierenartspraktijk Geesteren stiefelt niettemin onvermoeibaar van de ene imposante viervoeter naar de andere. “De meesten zijn goed getraind”, constateert hij. “Echt maar een enkeling heeft nog een te hoge hartslag en moet wat langer rusten.”

Even iets drinken, even wat schaduw, even geen inspanning. De lunchpauze bij restaurant Schweinswirt im Koninghoek, net over de grens bij Uelsen, doet alle deelnemers aan de Tubbergse Men- en Ruiterdagen goed. Voor de vrijwillig aanwezige dierenartsen en hun medewerkers is het eigenlijk andersom. Links en rechts wordt hen gevraagd te komen kijken naar een kwetsuur en het nodige advies te geven.

Voor sommigen houdt het hier op, zij het met flinke tegenzin. “Ik baal hier enorm van”, vertelt Laurie Horenberg onomwonden. Haar 15-jarige ‘leenpaard’ Unique kan niet verder. “Het ging net zo lekker. Dinsdag ook, ik heb gisteren niet meegedaan, maar nu heeft ze last van d’r voorhand. De hoeven zijn kennelijk te kort en eigenlijk had ze ijzers onder moeten hebben – in elk geval voor haar voorbenen. Maar ja, dat is voor ditmaal te laat. Heel jammer. Kijk, de meeste stukken van de route gaan over zand, gras of zelfs de heide. Daar is het heel mooi. Anders kom je daar niet te paard, dat is verboden. Die paar korte stukjes over de straat was kennelijk toch teveel voor haar, dus vandaar dat ik stop.”

Vanavond is er ter afsluiting nog een gezellige barbecue bij de BWG Stables van de gebroeders Schröder. Daar kunnen de ongeveer 100 deelnemers en de organisatie terugkijken op wederom een geslaagde editie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen