Dynamo 1 toont karakter

Er stond bij de wedstrijd tussen Springendal Set-Up’65 versus Dynamo Tubbergen dan wel niets meer op het spel, maar dat wil niet zeggen dat de beide partijen er een zomeravondwedstrijd van maakten.

De Tubbergse volleybaltrots wilde maar o zo graag winnen, revanche nemen voor de 4-0 nederlaag of gewoon het seizoen goed afsluiten. Bij de evenknieën van Set-Up’65 waren er nogal wat wijzigingen ten opzichte van de eerdere wedstrijden. Vanwege 2 geblesseerde spelverdeelsters, vertrokken en naar het eerste damesteam gepromoveerde speelsters moest er voor aanvulling een beroep op andere teams gedaan worden. Dynamo 1 verscheen op niets minder dan oorlogssterkte.

Het werd een leuke wedstrijd met vele interessante rally’s, mooie reddingen en vooral van de Ootmarsumse kant sterk blokkeren. Bij tijd en wijle leek het ook wel ‘flipperkastvolleybal’, want de bal vloog alle kanten op, maar steeds was er wel een voet, arm of hand die de bal in het spel hield. Jammer dat er zo af en toe – volgens de overtuigende reacties van coaches en speelsters – een niet correcte of zelfs geen beslissing van de scheidsen was.

Dynamo 1 had de beste start. Vlot ging het naar 1-6, Set-Up’65 moest meteen al in de achtervolging en deed dat vol overgave. Met veel eigen aanvallende punten van onder andere Daphne Kamphuis was de opgelopen schade bij 10-12 tot op twee puntjes weggewerkt. Diede Hagendoorn sloeg met een ‘hattrick’ de nog resterende punten achterstand vanaf linksvoor van het scorebord. Set-Up’65 liep van 13-12 naar 18-14, waarbij Dynamo 1 niet te beroerd was om ook een handje te helpen. Na de Set-Up’65 foutserve voor 20-18 ging er een scorende hoofdrol naar Elisa Kalisvaart bij Dynamo 1. Zij maakte gelijk (20-20), scoorde de aansluitende 22-21 even later en maakte bij 23-23 weer gelijk. Masu de Ridder serveerde een ace voor 23-24, Set-Up’65 werkte het setpoint weg en pakte de winst door 2 kill-blocks van Marlies Eertman.

Het speldbeeld was in de tweede set niet veel anders dan in de eerste. De teams waren aan elkaar gewaagd en bleven met de score lange tijd bij elkaar in de buurt. Set-Up’65 liep een aantal keren een paar punten uit (10-8, 14-11), vooral omdat het via Marlies Eertman sterk stond te blokkeren, maar Dynamo 1 had steeds het antwoord paraat. Bij 18-18, na 2 scores van Jilke Rikhof, ging het erom spannen. Jorieke Loohuis sloeg Dynamo 1 naar 19-20, Elisa Kalisvaart maakte er even later 20-21 van. Bij 22-22 ging Johan Booyink met zijn ploeg de time out in. Daphne Kamphuis serveerde na de pauze een ace, waarna twee aanvallende fouten van Dynamo de set beslisten. Het was 2-0 voor Set-Up’65.

Johan Booyink begon in de derde set met Wies Bekhuis op spelverdeling en zij gaf met 2 aces naar 0-3 meteen haar visitekaartje af. Dynamo 1 wilde duidelijk niet na 3 sets concluderen dat ze de wedstrijd verloren hadden en met scores van Jorieke Loohuis en een viertal cadeautjes van Set-Up’65 liepen ze makkelijk uit naar 6-12. Set-Up’65 bleef gul en Lieke Mensink joeg de bal er een paar keer genadeloos hard in. Geen vuiltje meer aan de lucht bij 13-24. Set-Up’65 kwam nog terug tot 17-24 voordat Wies Bekhuis met een bekeken push de set uitmaakte.

Diede Hagendoorn was goed op dreef in het begin van de vierde set, met een viertal scores zorgde zij er mede voor dat er 8-4 op het scorebord kwam. Bij 11-5 was het verschil al tot 6 punten gegroeid. Maar toen kwam de klad erin. In twee servebeurten, eerst Elisa Kalisvaart naar 12-9 en daarna Wies Bekhuis naar 13-17, nam Dynamo 1 het initiatief over. Lieke Mensink vanaf de buitenkant en Wies Bekhuis vanaf de opslaglijn waren de verdediging van Set-Up’65 een aantal keren te slim af.

Op de side out ging het naar 19-23. Marleen van Benthem haalde met een harde knal de serve terug, waarna een netfout en een blokpunt de stand op 22-23 zetten. Lieke Mensink maakte via het blok de 22-24, Daphne Kamphuis had de zenuwen goed in bedwang in de volgende rally en maakte de 23-24. “Kom maar”, riep Lieke Mensink naar spelverdeelster Wies Bekhuis toen de servepass bij haar was afgeleverd. De set-up sloeg ze zelfbewust via het blok binnen voor 23-25 en 2-2 in sets. Verlengen dus.

Een déjà vu gevoel kregen we toen Dynamo 1 in het begin van de vijfde set een viertal punten voorsprong nam. Bij 0-4 haalde Tom Engbers de thuisploeg naar de kant. Met succes, bij 6-6 was er evenwicht. Maar na die gelijke stand was de foutenlast bij Set-Up’65 te hoog, ze gaven de punten te gemakkelijk weg, Dynamo 1 kwam op 6-9. Bij 7-10 kreeg libero Iris Olsman van de thuisploeg bij de publiekswissel een grote bos bloemen. Set-Up’65 putte er energie uit en kwam op 9-10.

Een gevoelig tikje van Jorieke Loohuis maakte 9-11, waarop Elisa Kalisvaart ging serveren. Na een ace, een uitgeslagen Set-Up’65 aanval en nog een ace van haar stond het 9-14. Midden in haar servebeurt kreeg ook zij een publiekswissel. De bos bloemen had ze vorige week al gehad. De set eindigde met een 10-15 stand voor Dynamo 1. Het seizoen zat er voor beide teams op.