Goedgeluimd mikt Bent Viscaal op podiumklassering in België

Autoracen op Nederlandse bodem doet hij dit jaar niet, zodoende is een wedstrijd net over de grens in België voor Bent Viscaal te typeren als een ‘thuisrace’.

De coureur, die opgroeide in Albergen en afgelopen maandag zijn 24ste verjaardag vierde, mag voor de tweede keer dit jaar aantreden op het circuit Spa-Francorchamps.

Normaliter draagt Viscaal rood: dat is immers de huiskleur van werkgever Prema Racing, de Italiaanse renstal waarvoor de talentvolle twintiger in 2023 aan racewedstrijden deelneemt. Komend weekend is de jongeling echter weer te bewonderen in het blauwzwart. Algarve Pro Racing, het team waarmee Viscaal vorig jaar de felbegeerde Rookie of The Year-titel in de European Le Mans Series veroverde, heeft de Nederlander uitgenodigd om in te vallen tijdens de 4 uur van Spa-Francorchamps, een wedstrijd om datzelfde ELMS-kampioenschap.

Vaste rijder Jack Hawksworth is namelijk wederom verhinderd. De Britse coureur was vier weken geleden genoodzaakt om de 4 uur van Aragón te laten schieten wegens een functie elders. Ook voor de wedstrijd in Noordoost-Spanje werd Viscaal aangewezen als vervanger en omdat hij daar hoge ogen gooide, mag de Tukker terugkeren voor de wedstrijd in Wallonië. Evenals in Aragón deelt Viscaal de racewagen met startnummer 20 met Fred Poordad en Tristan Vautier.

Eerder dit jaar reed Viscaal nog de 6 uur van Spa-Francorchamps, een voor het World Endurance Championship meetellende race. Met zijn vaste werkgever Prema Racing wist de Nederlander toen een keurige vierde plaats te veroveren. Die prestatie herhaalde Viscaal tijdens de recentelijk verreden 4 uur van Aragón, de bovengenoemde wedstrijd waarin hij mocht invallen bij Algarve Pro Racing. Het tweetal vierde plaatsen smaakt natuurlijk naar meer: Viscaal wil graag richting het erepodium.

Testresultaten voorafgaande aan het raceweekend in België bleken positief: meermaals wist Viscaal zich eenvoudig tussen de snelste coureurs van het LMP2 Pro/Am-veld te schikken. Tijdens de testsessie op woensdagochtend reed hij zelfs herhaaldelijk de snelste tijden. De Pro/Am-klasse staat erom bekend bijzonder competitief en onvoorspelbaar te zijn: de toevoeging van amateurrijders (waaronder Viscaals teammaat Poordad) geeft een extra dimensie aan een toch al enerverende raceserie.

“Wij hebben er zin in”, laat een opgetogen Viscaal vanuit Spa-Francorchamps weten. “Het ziet er goed uit. Fred kent dit circuit al, aangezien hij er vorig jaar ook al eens heeft gereden. Tristan is natuurlijk een professional die overal meteen het gaspedaal weet te raken. De testresultaten waren zeer bemoedigend, dus ik hoop komend weekend met Algarve Pro Racing voor de winst in het LMP2 Pro/Am-veld te kunnen strijden.”

“Het was enorm prettig om voor de wedstrijd in Aragón terug te keren bij dit team, waarvoor ik vorig jaar mijn debuut in het langeafstandsracen heb mogen maken. Het ging ook lekker in Spanje: helaas kregen we een onterechte doorrijstraf, waardoor we niet derde, maar vierde werden. Dat de snelheid er goed in zit, mag in ieder geval wel duidelijk zijn. Zodoende durven wij ook te dromen van een podiumklassering.”

“Ik wil mijn team Prema Racing bedanken voor de mogelijkheid om in Spa te racen, want zonder hun toestemming gaat het natuurlijk niet door. We hebben een uitdagend seizoen achter de rug waarin er nog één wedstrijd op het programma staat. Na mijn optreden in de Ardennen gaat de focus weer op het WEC en Prema, want wij zijn van zins om het seizoen tijdens de 8 uur van Bahrein op sterke wijze af te sluiten.”

De 4 uur van Spa-Francorchamps wordt zondagochtend om 11.30 uur gestart en is logischerwijs vier uur later afgelopen. De wedstrijd is live te volgen via de kanalen van de European Le Mans Series.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen