Bejaarde uit Albergen krijgt werkstraf na gijzeling keukenverkoper

15 jan 2018, 14:38 1-1-2
rechtbankgebouw
Mark Mensink

De rechtbank in Almelo heeft een 72-jarige man uit Albergen vanmiddag tot een werkstraf van 80 uur veroordeeld voor het gijzelen en mishandelen van een keukenverkoper.

Het slachtoffer was namens een keukenbedrijf uit Deventer naar het huis van de verdachte gegaan om een klacht tot een goed einde te brengen. "Zaterdagavond, na mijn werk nog om de zaak op te lossen", zo verklaarde de 66-jarige man in zijn slachtofferverklaring. Hij kampt naar eigen zeggen nog dagelijks met de gevolgen van de gijzeling.

Eenmaal in de woning aan de Kapittelhuisstraat werd het de keukenverkoper vrijwel direct onmogelijk gemaakt om weg te gaan. "Hoewel niet met een sleutel, werd wel de deur met een knop dichtgedraaid", vertelde officier van justitie Sanne Houtman. De medewerker van het keukenbedrijf werd hierna mishandeld en met de dood bedreigd door de woedende man uit Albergen . Ook werd hij gedwongen een verklaring te ondertekenen, waarin onder meer stond dat hij 1000 euro moest pinnen. Zijn vrouw werd opgebeld en eveneens bedreigd.

'Storm in glas water'

Het slachtoffer

wist uiteindelijk aan zijn gijzelnemer te ontsnappen en ging bij buurtbewoners naar binnen, waarna de politie gewaarschuwd werd. De 72-jarige man werd later diezelfde avond opgepakt. Hij heeft daarna drie dagen in voorarrest gezeten. Zelf verklaarde de verdachte het voorval als een storm in een glas water te zien.

Bedreiging werd de Albergenaar niet ten laste gelegd, tot verbazing van zowel advocaat en rechter. Het OM vroeg om 170 uur werkstraf met 1 maand voorwaardelijke celstraf, maar daar ging politierechter Ben Hendriks niet in mee. Hij sprak van een conflict dat alle perken de buiten ging en veroordeelde de verdachte tot 80 uur werkstraf met 3 maanden cel 'als stok achter de deur'. "Meneer moet tot 10 leren tellen, zeker op zijn leeftijd."

Opmerkelijk genoeg bleken de anonieme Albergenaren, die de op de vlucht geslagen keukenverkoper voor meer onheil konden besparen door hem bij hen binnen te laten, later juist spijt te hebben van hun goede daad. Ze vrezen namelijk dat hun dorpsgenoot op een gegeven moment wraak zal nemen, zei mr. Hendriks aan het slot van de rechtszaak.