DC blijft strijden tegen plan nieuwe sporthal in Tubbergen

Foto: Dorpen Centraal

De oude sporthal in Tubbergen is danig aan vervanging toe. Al sinds 2006 debatteert de gemeenteraad regelmatig over de bouw van een nieuwe hal. Anno 2015 ligt er een plan voor de bouw van een hal, welke ook nog eens de meest duurzame van Nederland moet worden. Het was vorige week maandag aan de 19 zetels tellende raad om in te stemmen met het beschikbaar stellen van circa €1,2 miljoen, bovenop de eerder gereserveerde pot van ongeveer €1,8 miljoen. De kleine fractie van DC (Dorpen Centraal) stribbelt echter nog tegen.

De raad van Tubbergen wordt gedomineerd door het CDA (10 zetels) en de combinatie GB/VVD (6 zetels). CDA-fractieleider Tonny Busscher vroeg door te pakken, zeker nu ook de sportverenigingen uit Geesteren en Langeveen instemmen met het projectplan. “Er moet nu eindelijk eens duidelijkheid over de bouw komen”, zei hij. De fractie diende samen met andere partijen een amendement en een motie in om de bouwkosten in de hand te houden. De voorstellen werden ondersteund door GB/VVD en de PvdA (1 zetel).

‘Grote gok’

DC ziet het echter allemaal nog niet zitten. “Als eerste erkennen wij de plicht die de gemeente heeft om te voorzien in goede sportfaciliteiten. Dat er voor dit probleem een oplossing moet komen, is evident. Of dit in de vorm van de voorgestelde sporthal moet is voor ons nog een vraag die, alvorens wij €1,2 miljoen gaan toekennen, nog wat aandacht behoeft. Het betreft 814 leerlingen. Met een gemiddelde van 20 kinderen per klas die 2 uur per week gymnastiek beoefenen zou het kunnen gaan om 80 uren gymnastiek per week. De school beschikt over 1 sportzaal, dus dan blijven er nog 40 uren over die ingevuld moeten worden. Een gedeelte van de leerlingen zal ongetwijfeld ook stage lopen en daarom zullen daar ongetwijfeld uren wegvallen. Zeker gezien het feit dat wij zijn aangemerkt als krimpgemeente lijkt het ons verstandig om een weloverwogen beslissing te nemen ten aanzien van de wijze waarop de gemeente in de nodige sporturen gaat faciliteren”, aldus raadslid Leon Oosterik (DC). Hij benadrukt dat het college haar belofte om de belastingen niet te verhogen zal moeten breken. “Ook zetten we onze vraagtekens bij de exploitatiekosten, de nog binnen te halen subsidies en het feit dat er maar één uitvoerder is. Wij vinden dit plan daarom een grote gok.”

“Ten tweede zetten wij grote vraagtekens bij het leegtrekken van de reserves incidentele beschikbare algemene middelen“, liet Oosterik weten. “Zeker met het oog op de 3 decentralisaties, waarvan elke partij vermoed dat dit een bijzonder hoge kostenpost zal zijn, vragen wij ons af of dit wel getuigd van verantwoord omgaan met de financiële middelen. Het college heeft er zelfs voor gekozen om het coalitieakkoord te verbreken en lastenverzwaring bij burgers door te voeren om de begroting rond te krijgen. Dat er voor de bouw van een sporthal, buiten de begroting om, dan zomaar geld gehaald kan worden uit incidentele reserves vinden wij van Dorpen Centraal dan ook moeilijk te rijmen.”

‘Nauwelijks zelfwerkzaamheid’

Oosterik is ook ontevreden over de investering die het college wil doen op het totaal van zo’n €3,9 miljoen. “Hoe staat dit in verhouding met de andere dorpskernen, die met vereende krachten, veelal de ‘eigen’ sporthal hebben moeten realiseren. Onderhoudskosten voor de Ransuil, De Danne en de Haambrink hoe wil het college hier in de toekomst mee omgaan? De redenatie dat de gemeente verantwoordelijk is voor een sportaccommodatie vinden wij ten aanzien hiervan te makkelijk, aangezien er ook andere oplossingen denkbaar zijn anders dan het uitgeven van bijna €3 miljoen. Het leveren van een eigen bijdrage, die vrijwel nihil is, vinden wij onacceptabel en levert onnodig veel onrust bij onze burgers.”

Vervolgens nam raadslid Herbert Oude Luttinkhuis (GB/VVD) het woord. “Ik mis een positieve grondhouding bij DC”, zei hij. In een kleine 10 minuten zette hij punt voor punt uiteen wat er volgens hem allemaal mis is aan de twijfels van de tweemansfractie. “Wij hebben een amendement en motie ingediend, en u steunt dit niet. Een gemiste kans”, concludeerde hij daarop. Volgens hem komt het college binnenkort met meer duidelijkheid over de subsidies. “U steunt dit ook niet. Weer een gemiste kans.” Hij ergerde zich er ook aan dat de DC-fractie het duurzame aspect van de nieuwe hal niet omarmt en dat de partij geen vertrouwen heeft in de uitvoerder. Maar Oude Luttinkhuis vindt het vooral zonde dat DC niet met alternatieven komt. “Wij hebben er niks aan, de sportverenigingen niet, de school niet, de SSRT niet, enzovoorts. Wat moeten we ermee? Uw houding stelt mij gewoon bijzonder teleur.”

“Wij zien juist wel in dat er nog andere alternatieven zijn”, pareerde DC-raadslid Anoesjka Kemperink daarop. “We moeten daarom gaan praten met andere gesprekspartners voor de bouw. En je zou de oude hal ook nog kunnen verhuren aan andere partijen, zodat er geld binnen komt. Kijk maar naar bijvoorbeeld Soccer Inside. Dat was er voorheen ook niet, maar blijkt succesvol.” De GB/VVD en het CDA wuifden dit weg, omdat volgens hen al die zaken al eens ter tafel waren gekomen. Kemperink: “Het kan zijn dat jullie dit 9 jaar geleden al gesproken hebben. Maar wat toen een goed plan was, hoeft nu niet nog steeds goed te zijn. Vandaar deze oproep.”

Uiteindelijk stemden 17 van de 19 raadsleden voor de nieuwe sporthal. Deze zal, als de SSRT erin slaagt de andere subsidiegelden binnen te halen, naar verwachting in december 2015 gereed zijn. “We kunnen nu niks anders dan afwachten hoe dit gaat uitpakken”, laat Oosterik weten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen