Geesteren kan gaan bouwen, 49 woningen in eerste fase nieuwbouwplan Hutten

Foto: Redactie

De gemeente heeft een definitieve overeenkomst gesloten met de maatschap Groot-Hutten. Hiermee kan, als er geen bezwaar tegen wordt gemaakt, nog dit jaar de schop de grond in voor woningbouw in Geesteren. Daarmee komt een jarenlange ‘droogstand’ voor het dorp ten einde. Dat maakte wethouder Jos Harmelink vanochtend bekend.De gemeente Tubbergen heeft reeds in 2008 overeenstemming bereikt met de maatschap Groot-Hutten over de aankoop van de grond en het bijbehorende boerenbedrijf, bedoelt voor de uitbreiding van woningbouw in Geesteren (het uitbreidingsplan met de werknaam Hutten). Onderdeel van deze overeenkomst was de bedrijfsverplaatsing van de maatschap Groot-Hutten naar de Huyerensebroekweg te Geesteren.

De procedure om te komen tot de voor de bedrijfsverplaatsing benodigde vergunning inzake Natuurbeschermingswet heeft veel tijd in beslag genomen. “Er is heel veel gedoe geweest, omdat buren de komst van het melkveebedrijf niet zagen zitten. Daar is een langdurige procedure over geweest. Uiteindelijk is dit alsnog gelukt en ligt er inmiddels een onherroepelijk bestemmingsplan voor de bouw van een nieuw melkveebedrijf aan de Huyerensebroekweg. Maar gedurende dit hele proces deed de crisis z’n intrede en was het lastig voor de maatschap om het plaatje zo in te vullen als ze dat in 2008 hadden geschetst”, merkt Harmelink op. “We hebben destijds namelijk afgesproken dat het bedrijf, als deel van de financiering om de verplaatsing rond te krijgen, een drietal rood-voor-rood-kavels zou kunnen ontwikkelen. Gezien de crisis is dat gewoon lastig, niet onmogelijk maar wel een uitdaging. De ondernemer moet deze zelf ontwikkelen omwille van de stankwetgeving, de gemeente kan dit niet zelf gaan doen. Bij rood-voor-rood gelden namelijk andere criteria.”

Overeenstemming bereikt
De afgelopen periode is er in goed overleg met de maatschap Groot-Hutten gekeken naar de verschillende mogelijkheden en opties voor de bedrijfsverplaatsing. “Dat is geen sinecure”, beaamt Harmelink. Hierover is inmiddels overeenstemming bereikt. Op redelijk korte termijn kunnen nu de woningbouwkavels in Geesteren worden uitgegeven. De gemeenteraad van Tubbergen moet tot slot nog het benodigde krediet beschikbaar stellen voor de aankoop van de grond voor het uitbreidingsplan ‘Hutten’ te Geesteren.

Wethouder Gerrit Ophof: ” Dit is goed nieuws voor de inwoners van Geesteren. Met de verplaatsing van ‘Hutten’ komt er een prachtig duurzaam agrarisch bedrijf in het buitengebied van het dorp en tegelijkertijd is woningbouw voor de toekomst veiliggesteld.” Volgens Ophof staan er op dit moment ongeveer 150 mensen ingeschreven bij de gemeente die belangstelling tonen voor een nieuwbouwkavel te Geesteren.

plus-wallerbosch

Eind 2014 kaveluitgifte
De aangekochte gronden worden gefaseerd voor woningbouw uitgegeven. In de eerste fase van plan ‘Hutten’ komen circa 50 woningen voor verschillende doelgroepen (starters en doorstromers). De uitgifte van woningbouwkavels kan na het doorlopen van een bestemmingsplanprocedure en het bouwrijp maken van de eerste fase van start gaan. De verwachting is dat de uitgifte van bouwkavels eind 2014 kan starten. In totaal zijn er op dit moment 97 nieuwe woningen gepland. Harmelink: “Het bestemmingsplan leggen we zo snel mogelijk ter inzage. Er is namelijk al veel ‘huiswerk’ gedaan, dus er kan snel geschakeld worden. We houden hierbij rekening met de wensen van jongeren. In principe is alles mogelijk, er kunnen dus aanpassingen worden gedaan naar gelang de vraag. Hierover gaan we ook nog met de dorpsraad in overleg, op korte termijn. Er zit al veel geld in, dat mag wel een keer worden terugverdiend. Dat kan ook, want Geesteren is gewoon toe aan nieuwbouw. Helaas was het niet mogelijk om dit nog sneller voor elkaar te krijgen dan nu het geval is.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen