Familie Bekhuis geschokt door besluit gemeente

Iris en Tine Bekhuis voorafgaand aan de opening van Marktplein Tubbergen
Foto: Redactie

In de bureaucratische mangel genomen, zo voelt de familie Bekhuis zich nu. “Tja, wat moeten we ermee. Dit komt als een donderslag bij heldere hemel. Totaal niet verwacht en, sterker nog, ik werd opeens gebeld door iemand van RTV Oost of een bepaald persbericht over ons ging. Terwijl ikzelf nergens van wist hadden de media dus al een stuk gekregen”, vertelt Iris Bekhuis van Marktplein Tubbergen nog enigszins beduusd. “Onvoorstelbaar, zo’n gang van zaken.”

Het nieuws dat de gemeente enkel en alleen de verkoop van grote handelswaar – zoals industriële machines en auto’s – toestaat op de locatie van de ‘fysieke marktplaats’ in Tubbergen, sloeg dan ook in als een bom bij de initiatiefnemers, de familie Bekhuis. De gemeente wil namelijk dat alle winkels, waar het Marktplein Tubbergen ook onder schaart, zich in het Tubbergse centrum vestigen. “Iedereen is zo blij met een nieuwe winkel in Tubbergen. De mensen reageren er zo goed op. Het is goed voor de werkgelegenheid. Er komt weer ‘Schwung’ in het dorp. Dat soort dingen doen je zó goed als mensen het zeggen”, zegt Bekhuis met een brok in haar keel.

‘Geen goede communicatie vanuit gemeente’

Marktplein Tubbergen opende een week geleden, waarna veel publiek toestroomde. Alles leek toen in kannen en kruiken. “Op 14 november hebben we een principeverzoek voor de winkel ingediend. Daar werd zo positief en enthousiast op gereageerd dat we met de voorbereidingen zijn begonnen. Een bedrijf als dit zet je niet in een paar dagen op”, legt Bekhuis uit. Daarna bleef het lang stil aan de kant van de gemeente. “Wij dachten ‘geen bericht is goed bericht’, dus we kunnen in maart open.” Ze namen voor de opening nog een keer contact op met de gemeente, maar werden daar niet veel wijzer van.

‘Geen concurrentie’

Volgens de familie Bekhuis zitten ze in niemands vaarwater en is het haast onvoorstelbaar dat hun activiteiten niet mogen. “De kracht van deze winkel is het brede assortiment. Er is hier van alles; van groot tot klein. En alles tweedehands of zelfgemaakt, dus we concurreren met niemand in het dorp. Ja, misschien met kringloop De Beurs. Maar daarvoor zijn de spulletjes hier nou juist te mooi voor. Vanwege dat gigantische assortiment moeten we wel op een bedrijventerrein zitten, want dit past niet in het centrum. Ik snap ook wel dat hiervoor nog geen regels bestaan, maar de gemeente mag weleens gaan meedenken over nieuwe initiatieven.”

Reacties