Ruzie tussen zorgbonzen TMZ en Sint Maarten over nieuwbouw op de Eeshof

Foto: Redactie

Het leek wel een aflevering van De Rijdende Rechter, het tv-programma dat zo ongeveer gevuld is met burenruzies. In dit geval ligt het vooral op het bordje van de gemeente, meer specifiek de raadscommissie Ruimte en Economie dat gisteravond een zitting had.

De ‘buren’ die nu rollebollend over straat gaan, zijn niet de minste: TriviumMeulenbeltZorg (TMZ) en Zorggroep Sint Maarten (ZSM). Deze zorgbedrijven hebben beide een vestiging op het terrein van/nabij de Eeshof in Tubbergen. De gebouwen raken elkaar op 10 meter, een afstand die nog kleiner wordt als de bouwplannen van ZSM doorgaan. Daarnaast is TMZ bang dat er teveel inkijk en schaduwwerking ontstaat, vanwege het ophogen van de goot- en nokhoogte van 7 naar 10 en 12,5 m.

TMZ heeft eveneens nieuwbouwplannen op de locatie aan de Sportlaan in Tubbergen, maar is nog niet zover als de collega’s van ZSM.

Geen mediation

Beide kemphanen staan hierdoor inmiddels lijnrecht tegenover elkaar, ondanks uitvoerige gesprekken tussen de besturen van de zorgpartijen. Waar de vertegenwoordiger van TMZ, Willy Belshof, voorstelt om in het bijzijn van een onpartijdige buitenstaander er alsnog samen uit proberen te komen, sluit opponent Tim Rodger dit categorisch uit. Het liefste, zo gaf deze laatste – uit Australië afkomstige, maar goed Nederlands sprekende bestuurder bij ZSM – nadrukkelijk aan, gaat het bouwplan ongewijzigd ter stemming naar de gemeenteraad.

Gemeentelijke plicht

Hoe het verder zal gaan, is nog onbekend. De verantwoordelijk portefeuillehouder, wethouder Erik Volmerink, heeft ook liever dat de 2 ruziënde kampen er onderling uitkomen. “Op het moment dat je elkaar kunt voorthelpen en een goed gesprek kan daarbij helpen, dan staan we daar als gemeente altijd voor open. Alleen moeten we wel even de juiste verwachtingen neerleggen. We hebben hier te maken met een plan dat is ingediend, dus dan heeft ook bepaalde rechten. Als er een gezamenlijk plan wordt ingediend, zou dat heel mooi zijn. Maar ik kan niet zomaar een plan tegenhouden. Dat is niet aan mij”, aldus Volmerink. “Dit is nu in de procedure, we moeten er wel mee verder. Dat is een plicht voor ons als gemeente zijnde. Als het aan de voorkant gezamenlijk had gekund, was dat mooi geweest. Het is niet zo, blijkt wel. Dan kan ik het niet terugtrekken, omdat men al dan niet met elkaar in gesprek wil. Er is ook heel duidelijk aangegeven dat het wel is geprobeerd, maar dat men er niet uit is gekomen. Ik moet dus met dit plan wel verder, dat is een stukje recht richting de indiener.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen