Omwonenden vrezen overlast door bootcamp van Studio Sport Tubbergen

De eigenaren van landgoed Baasdam en diverse omwonenden van het Haarbos waarin Studio Sport Tubbergen allerlei hindernissen t.b.v. bootcamp heeft aangelegd, maken daartegen bezwaar.

Studio Sport Tubbergen heeft reeds gemeentelijke toestemming in de vorm van een conceptvergunning, maar de ‘buren’ zijn het daar niet mee eens en komen in het verweer. Volgens hen doet het gebruik, i.c. de diverse buitenactiviteiten en het kajak- of kanoverhuur voor de bijgelegen vijver, afbreuk aan het bos en de natuur. Ook vinden zij dat de beoogde sportlocatie in strijd is met de Ecologische Hoofdstructuur (natuurnetwerk EHS) en dat de bootcamp nadelige effecten zal hebben op het woongenot en leefklimaat van de omwonenden.

‘Aanmoedigen, juichen en geschreeuw’

Om de activiteiten mogelijk te maken, is een wijziging van het bestaande bestemmingsplan nodig. De bezwaarmakers, met Egbert Gorter van landgoed Baasdam als contactpersoon, zijn van mening dat de beredenering van Studio Sport Tubbergen bij de vergunningsaanvraag, waarin wordt verwezen naar andere outdoorbanen als Avatarz in Oldenzaal en het klimbos in Ermelo, niet klopt. “Beide referenties hebben duidelijk een andere insteek dan wat hier bedoeld is: bos en natuur, met ondergeschikt daaraan, recreatie. Gezien deze andere insteek, past het initiatief niet op deze locatie en is de motivatie onjuist.”

De omwonenden zijn bovendien bang dat de locatie veel vaker gebruikt zal worden dan aangegeven. “De activiteiten op een bootcampterrein gaan, zoals waar te nemen op dergelijke recreatieterreinen, gepaard met aanmoedigen, juichen en geschreeuw uit enthousiasme. Het gebruik van ondersteunende materialen zoals een megafoon is dikwijls de praktijk. Deze effecten van een bootcamp zijn om deze redenen niet te vergelijke met dagrecreatie (zoals wandelen, fietsen, paardrijden, sportvissen)”, zo is in het bezwaarschrift te lezen.

Landgoed Baasdam

Het aan het Haarbos grenzende landgoed Baasdam wordt aangeprezen als locatie voor ‘rust, ruimte, kunst en natuur’.

Het circa 65 hectare groot landgoed Baasdam kenmerkt zich door bospercelen, essen die met houtwallen omgeven zijn, knoteiken, weilanden en landbouwgronden omringd door loof- en naaldbossen.

Update 16-04-2016

Begin deze week hebben vertegenwoordigers van Studio Sport een overleg gehad met de gemeente. Volgens pandeigenaar Hans Bake is dat gesprek goed verlopen. Hij denkt over een week of 3 de vergunning binnen te hebben, mits de bezwaarmakers niet in beroep gaan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen