Horecabedrijf uit Tubbergen wint rechtszaak van ‘naamgenoot’

Shortgolf bij 'n Kaps
Shortgolf bij 'n Kaps
Foto: Mark Mensink

Wie is de eigenaar van een naam? En wat als 2 namen nogal op elkaar lijken? In de zaak tussen 2 bedrijven met banden in Tubbergen moest een rechter tussenbeide komen.

Shortgolf Twente Pitch & Putt Golf Twente (STPPGT) heeft onlangs een rechtszaak aangespannen tegen Short Golf Twente (SGT), actief bij camping ’n Kaps. Op 19 januari was hiervoor een rechtszitting en de kantonrechter heeft inmiddels een uitspraak gedaan.

Conflict

STPPGT is in 2014 bij de Kamer van Koophandel (KvK) ingeschreven voor het exploiteren van een shortgolfbaan. SGT heeft zich daar een jaar later ingeschreven voor beheer en onderhoud van een shortgolfbaan en geven van clinics. Beide ondernemingen zijn actief in Tubbergen.

De eisende partij heeft bij monde van directeur Ben Letteboer aan de rechtbank verzocht om de namen Shortgolf Twente en Putt & Putt Golf Twente, inclusief bijbehorende domeinnaam, te laten verbieden voor de SGT. In feite claimde dat bedrijf zo het alleenrecht op die namen, om op die manier een stokje te steken voor de golfactiviteiten bij ’n Kaps in Tubbergen. Letteboer gaf ter zitting aan dat er in de toekomst nog mogelijk een golfbaan bij café ’t Bödeke, eveneens in Tubbergen, zou komen.

Uitspraak

Volgens de rechter kan STPPGT echter op dit moment geen enkele bedrijfsactiviteiten aantonen en maakt het daarom ook geen aanspraak op het verbieden van ‘concurrerende’ namen, ook al stond het eerder ingeschreven. “Anders kan iedereen wel op die manier bij de KvK een naam gaan claimen, zei de rechter nog tijdens de rechtszitting. Toen had ik al wel een beetje door welke kant het op zou gaan in deze zaak”, legt directeur Gerald Koopman van ’n Kaps uit. “Er gaat weer een boel tijd in zitten, dus dat is wel jammer.”

STPPGT verloor niet alleen de rechtszaak, het moet tevens de gerechtelijke kosten (€1.500) betalen. Letteboer weigert desgevraagd commentaar op de netelige kwestie en het vonnis te geven. Of er bij ’t Bödeke nog een (short)golfbaan wordt aangelegd, is zodoende onduidelijk.

Reacties

Cookieinstellingen