Amsterdamse wijkagenten in Tubbergen: “Dit is wel wat anders dan de Wallen”

Het werk is nagenoeg hetzelfde, zij het tussen ander volk en met een totaal andere tongval: twee politiemensen uit Amsterdam mochten vandaag in Tubbergen met lokale collega’s een late dienst meedraaien.

Reden voor het ruimschoots van tevoren geplande bezoek van de Amsterdamse dienders was een eerdere uitnodiging aan ‘Kling en Klang’, oftewel de wijkagenten Bas Kuiphuis en Peter Withag. Zij zijn landelijk bekend van het tv-programma Typisch Tubbergen. Nadat zij daar een werkdienst mochten ervaren, werden vandaag de rollen omgedraaid.

De ‘meelopers’ keken wel op van sommige zaken die hier, in zo’n plattelandsgemeente, totaal anders zijn dan in een dergelijke toeristenstad met internationale allure. “Op de Wallen, zeker tussen acht uur ’s avonds en twee uur ’s nachts, kun je haast niet vooruit komen. Dan ziet het he-le-maal zwart van de mensen”, beschrijft agent Anton in plat Mokums. “Ik zie mezelf hier wel wonen en kijk weleens naar een huisje.”

Zijn collega Dick is ook goed te spreken over de rust in Oost-Nederland en hij ziet er absoluut de voordelen van in. Wat volgens hem wel een uitdaging is, zijn de reactietijden bij incidenten. “Als ik een melding maak, zijn met tien tellen extra mensen ter plaatse.” Peter countert: “Hier krijgen we juist regelmatig hulp van omstanders. Zeker als het om een buitenstaander gaat die problemen maakt. Zo in Geesteren, waar we een verdachte zochten. Nog net niet het hele dorp ging er fietsend op uit om diegene te vinden. Dat lukte later ook nog.”

Wat in elk geval wel overeenkomt tussen de hoofdstad en de Tubbergse evenknieën is, zijn de vele geintjes die de mannen over elkaar maken. Zelfs over (het gebrek) aan verzorging voor de kantoorplanten. Bas is daar ook altijd voor in, zeker als hij daarmee contacten met inwoners warm kan houden. “Zo gaat dat hier. Je hoeft maar de bus of auto uit te stappen, of je komt al bekenden tegen. Dat helpt enorm in het voorwerk, dus bij het voorkomen van conflicten.”

Lees meer

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden