‘Geniepig bijplussen’ natuur op Tutenberg valt in slechte aarde

Een soort volksverlakkerij en niets meer dan de papieren waarheid, zegt ondernemer Robert ter Horst over het – in zijn ogen – onterecht aanwijzen van tien hectare grond als ‘kwetsbaar natuurgebied’.

Het gaat daarbij om onder meer een restaurant met erf, wegen met fietspaden, weilanden, het grootste gedeelte van camping, een boomkwekerij en een sportveld op en rond de Tutenberg in Vasse. “Wat heeft dat met natuur te maken? Ze, en dat zijn kennelijk een aantal ‘groene’ organisaties, pakken er zó nog een stuk bij”, fulmineert de kersverse Vassenaar. “Dan kunnen de boerenbedrijven in de buurt opgekocht worden, omdat die ten opzichte van dit gebied teveel stikstof uitstoten. Daar is het ze waarschijnlijk om te doen.”

Hij voegt eraan toe dat het gehele stikstofdebat in ons land feitelijk om dezelfde kwestie draait. “Ik snap wel dat de boeren hiertegen in opstand komen, want het lijkt nergens meer op. De extra ‘stikstofruimte’ die het oplevert, wordt daarna weer uitgedeeld aan bouw, industrie, infra en luchthavens. De overheid wil koste wat het kost een miljoen huizen bouwen en daar is grond voor nodig. Ter compensatie moet er dan (op papier) natuur bij komen. Dat gebeurt hier, maar de natuur schiet er niks mee op. Als je (op papier) stikstof wilt reduceren, dan moet je alle auto’s op een Duits kenteken zetten.”

Jaap Haanstra, voorzitter van Stichting AgriFacts, hekelt ook zulk ‘bijplussen’ van extra hectares. Iets dat natuurorganisaties volgens hem zonder enig (provinciaal) toezicht mogen doen. “Hierdoor wordt het berekende stikstofprobleem alleen maar groter, in plaats van kleiner. Nog ernstiger is het volledige gebrek aan transparantie en inspraak in de aanwijzingsprocedure. Dit raakt aan onze democratie, hier worden de spelregels van onze democratie geschonden. Deze geniepige gang van zaken binnen het stikstofbeleid, zouden wij als Nederland niet mogen accepteren.”

Lees meer

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen