Bericht over de huiszwaluwen van Richard krijgt vleugels: 'Honderden reacties, mails en belletjes'

jul 07 , 12:04 Nieuws
20240706huiszwaluw
De uitdrukking dat één zwaluw nog geen zomer maakt, gaat dit uiterst regenachtige jaar zeer zeker op.
Toch zijn veel mensen heel blij met zwaluwen. Eén, of zelfs vele nestjes vol. Dit laatste geldt voor agrariër Richard Boerrigter uit Tubbergen. Zijn geheim? Kommetjes, oftewel kant-en-klare zwaluwnesten.
Sinds een jaar of acht hangen ze aan zijn schuur in het Tubbergse buitengebied. Eerst twee, die dat eerste zomerseizoen al gauw bewoning kregen, en vervolgens ieder jaar weer eentje extra. Nu hangen er al tien. Op dit moment zitten er vijf jongen in sommige nesten. Ze kijken regelmatig met hun koppies over de rand. "Waar blijft mijn eten?", kun je ze met enige fantasie horen schreeuwen.

Vliegen

Boerrigter supertrots op de prachtige lange-afstandstrekkers die helemaal naar tropisch en zuidelijk Afrika vliegen om te overwinteren. Ze scheren vlak voor je langs, over de grond om vliegen te vangen. "Sommigen klagen over de poep onder de nesten. Maar dat stelt ja helemaal niets voor. Nee, het zijn prachtige vogels. Ik heb er wat mee."

Viraal

Vogelwerkgroep Geesteren heeft het relaas van Boerrigter op hun eigen Facebook-pagina geplaatst. Een stortvloed aan reacties volgde, vertelt secretaris Marcel Tettero. "We kregen duizend likes in enkele dagen tijd en honderden commentaren, appjes, mailtjes en telefoontjes."