'Gulzige Gerrit' - Column

jul 07 , 18:23 Opinie
img 6089
Nog voor het ontbijt zit ze steevast elke dag op het bankje bij de vijver om samen met haar moeder (in badpak, maar verder gaat alles goed hoor) te genieten van al die onschuldige goudvisjes, een karpertje, een kikker en nog een paar nutteloze wezens.
Zelf heb ik geen verstand van vissen, behalve dan van ‘snoeken’. Iets uit een ver verleden, tijdens de schoolvakanties. Een bamboehengel (1 gulden) en het Almelo-Nordhornkanaal. Na een uurtje was de hengel een pijl-en-boog, maar dat terzijde.
Deze ochtend was alles anders. Een troosteloze aanblik. Alle vissen waren verdwenen. Zelfs Kermit was onvindbaar. Sporen van buitenaards geweld waren duidelijk zichtbaar. Volgens mijn schoonmoeder was het ‘Gerrit’, de reiger die wel vaker rond 5 uur wordt gesignaleerd.
Nu had mijn buurman (hovenier) daar een passende oplossing voor bedacht (iets met draden spannen), maar op de camera was te zien hoe Gerrit bij het ochtendgloren alsnog een landingsplekje vond. Kort daarop viste hij met z’n grote bek alle vissen vakkundig uit de vijver, waarna hij ze op onnavolgbare wijze naar binnen schrokte. Daar kan Nederlands kampioen sushi eten Jack Rietmeijer uit Tubbergen nog wat van leren.
Het verdriet van mijn vrouw spoedde mij nog diezelfde dag naar Bovis vijvers & aquaria in Albergen. Gerrit’s vriend Ron Borgerink stond mij al op te wachten. Ongelooflijk, daar zie je de allermooiste vissen van de hele wereld. Helaas hadden ze geen piranha’s met voorkeur voor reigers. Logisch natuurlijk, want zoiets mag helemaal niet van Esther Ouwehand. Reigers zijn net als wolven beschermd. Ook als ze je hele hobby opvreten.
En zo fietste ik met een plastic zak vol oranjekleurige visjes langs de Kloosteresweg naar huis, 59 euro lichter. Dat zou Gerrit eens moeten weten. Daar had hij bij Mart & Tess, de nieuwe uitbaters van Fraans Marie in Albergen, maar liefst zes keer mijn favoriete Kanaalhap voor gehad.
Nu zie ik sinds afgelopen week in bijna elk weiland ‘Gulzige Gerrit’ en ligt discriminatie op de loer. Maar ze lijken dan ook verdomd veel op elkaar. Dat maakt het best lastig. Toch ligt vanaf nu de pijl-en-boog binnen handbereik. Jong geleerd is oud gedaan, maar of het ooit tot een confrontatie komt is nog maar de vraag... want 5 uur in de ochtend is wel héél vroeg.
Kwibus