Mieren, snap dat dan - Column

22 sep , 16:09 Opinie
pexels mrrucci 5488578
Ongelooflijk met hoeveel ze zijn. Maar waar komen ze vandaan? Sommigen rennen ijverig achter elkaar aan, anderen hangen doelloos rond. Bij 150 raak ik de tel kwijt. Ze lijken ook verdomd veel op elkaar. 
Eigenlijk heb ik niks met tuinieren. Gelukkig heeft mijn vrouw groene vingers. Ze vraagt of ik er iets aan kan doen. Bah mieren! “Wat is dan het probleem”, vraag ik haar vriendelijk. Die beestjes vernielen namelijk niets, maken geen herrie, kosten geen geld en zijn niemand tot last.
“De mieren zelf zijn het probleem, snap je dat dan niet”, zegt ze met verheffende stem. Tja, en zo is er weer een mogelijkheid om aan de scheidingstafel op het gemeentehuis te belanden. In tegenstelling tot mieren kent de overheid weinig ijver maar wel grenzeloze bemoeizucht.
En dan nog iets over het COA-verslag in Albergen. Spontaan krijg ik overal jeuk. Daar vergaderen ze nu al over negatief gedrag van asielzoekers, terwijl onze nieuwe landgenoten er nog niet eens zijn. Kennelijk verwachten ze veel problemen. De oplossing wordt gezocht in straatlantaarns langs de Gravendijk, met aan elke paal een driedimensionale dag/nachtcamera, want we willen niks missen.
Alleen het echte probleem, daar kunnen ze niets aan veranderen. Inbreuk op de privacy van buren telt niet mee. Angst, gevoel en authentiek noaberschap evenmin. Voorlopig vergaderen ze door tot iedereen een ons weegt.
Maar waar was ik gebleven? O ja, de mieren bij ons in de tuin. Mijn vrouw heeft mij niet overtuigd van narigheid, behalve dan inbreuk op de privacy, maar dat telt niet. De mierenhoop wordt nu groter en groter. We dachten de oplossing te hebben gevonden door onze hond Kwibus te ruilen voor een miereneter die 30 duizend mieren per dag eet. Maar dat voorstel is met meerderheid van stemmen gecanceld. Bovendien zijn miereneters beschermd. Je mag ze niet kopen, verkopen, vervoeren, bezitten, ruilen en verhandelen. Daar staan zware sancties op.
Voorlopig vergaderen we gewoon door totdat we een ons wegen. Het laatste resultaat is de aanvraag van een straatlantaarn in de tuin, op kosten van de Stichting Natuurbehoud. Graag met nachtcamera. Kunnen we de miertjes ook in het donker observeren, voor het geval dat...
Kwibus