‘Gemeente, kijk eens naar alternatieven!’

Foto: Dorpen Centraal

Dorpen Centraal maakt zich zorgen over het vervolg van de nieuwe sporthal in Tubbergen. Leon Oosterik (DC):”Gezien het feit dat er sprake was van een haalbaarheidsstudie moest er terdege rekening gehouden worden met de huidige negatieve uitkomst, dus de vraag is. Was er überhaupt wel een soort ‘back-up’ plan, zo vragen wij ons af?”

“Vandaar ook dat wij onderstaande vragen ingediend hebben voor het vragenuurtje tijdens de raadsvergadering van aanstaande maandag”, zo vervolgt Oosterik. De raadsfractie Dorpen Centraal wil graag weten wat de status is m.b.t. de nieuw te realiseren sporthal. “Tijdens de raadsbrief van 18 maart jongstleden zijn wij als gemeenteraad op de hoogte gebracht van het volgende: Op maandag 16 maart heeft er een gesprek plaatsgevonden tussen de SSRT en de wethouder. De SSRT heeft destijds de uitkomst van het haalbaarheidsonderzoek overhandigd aan de wethouder. Uit dit rapport blijkt dat de bouw van een nieuwe sporthal niet haalbaar is binnen de gestelde financiële kaders.”

De DC-fractie heeft de volgende vragen:

  1. Dorpen Centraal heeft eerder gevraagd waarom er niet met andere gesprekspartners gesproken werd als dit zou betekenen dat de gemeente minder financiële middelen hoeft bij te dragen. Hierop gaf het college aan niet in gesprek te willen met gesprekspartners anders dan de SSRT omdat dit hun eerste gesprekpartner was en dit eerst wilden afronden. Is het college, nu de SSRT de opdracht heeft teruggegeven, wel bereid om met andere partners in gesprek te gaan over realisatie van een, wellicht minder kostbare, sporthal?
  2. Er zou volgens de raadsbrief een overleg plaats vinden met de maatschappelijke partners om te bekijken wat de mogelijkheden zijn. Wie zijn deze partners? En wat is de status hiervan?
  3. Was er werkelijk geen mogelijkheid voor het college om eerder in te schatten dat het bouwen van de duurzaamste sporthal van Nederland niet binnen de daarvoor financiële kaders paste? Is het niet logisch dat je jezelf goed laat voorlichten en ook de juiste vragen stelt over de haalbaarheid van het plan voordat je een extra financiële impuls geeft?
  4. Gezien het feit dat er sprake was van een haalbaarheidsstudie moest er terdege rekening gehouden worden met deze negatieve uitkomst. Welke opties liggen op dit moment volgens het college voor om toch in de nodige uren c.q. ruimte te voorzien, binnen de gestelde financiële kaders? En was er, in dit licht, ook al in een eerder stadium nagedacht over een back-up plan om in ieder geval het Canisius te kunnen faciliteren qua sportaccommodatie?
  5. Het tijdens de raad aangenomen amendement van de andere partijen, laat weinig financiële ruimte voor wat betreft het verhogen van de eerder besproken €1,2 miljoen. Wat gaat het college, dit wetende, hier nu mee doen?
  6. In de raadsbrief wordt gesproken over een doorstart van het huidig plan, een afgeslankte vorm of aanvullende financiering? Hoe ziet u dat? En waar moet de extra financiering vandaan komen?
  7. In hoeverre zijn er nu andere opties bespreekbaar (renovatie van de Verdegaalhal, extra hal bij de Canisius aanbouwen/uitbreiding van de sporthal in Geesteren)? Waar ziet het college nu de oplossing?

“Wij zijn heel benieuwd naar de antwoorden, zeker gezien de hoge urgentie die er is om het voortgezet onderwijs qua sportaccommodatie te faciliteren”, aldus Oosterik.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen