‘Gemeente wringt zich in allerlei bochten wat detailhandel betreft’

Foto: Redactie

Gisteren heeft de Raad van State uitgesproken dat het college van burgemeester en wethouders terecht een verzoek van Spoolder Automaterialen, om op te treden tegen de – volgens hun – oneerlijke concurrentie door het bedrijf Brezan, naast zich neer heeft gelegd. Niettemin moet de gemeente wel opnieuw het bezwaar daartegen van eerstgenoemde bedrijf heroverwegen.

De gemeente zou volgens de familie Spoolder onterecht toestemming hebben gegeven aan het bedrijf Brezan om ook auto-onderdelen aan particulieren te verkopen. Hierdoor moest Spoolder noodgedwongen stoppen met de bedrijfsactiviteiten. Eerder oordeelde de rechter in Zwolle nog dat de gemeente juist wel had moeten optreden. “Gelijke monniken, gelijke kappen. Wat voor ons geldt, moet toch ook voor hen gelden? Nou, dat is kennelijk niet aan de orde bij de gemeente Tubbergen. Daar maakt het niet zoveel uit”, verzucht Jopie Spoolder. “Ook met de uitspraak van de rechtbank hebben ze haast niets gedaan. Niks geen handhaving.”

‘Gemeente deed niks voor ons’

“Wel zijn ze nu helemaal tegen detailhandel op het industrieterrein, zo heb ik begrepen. Dus die 10% is kennelijk helemaal van de baan. Echter, aan de andere kant betoogt de gemeente dat de activiteiten van Brezan, waaronder detailhandel in auto- en motorfietsonderdelen en -accessoires, gewoon toegestaan zijn. De gemeente spreekt zichzelf dus compleet tegen”, aldus Jopie Spoolder. “Neem datgene wat de familie Bekhuis doet v.w.b. Marktplein Tubbergen. Hoe valt nou te controleren wat ze exact verkopen? Hetzelfde geldt voor Brezan. Of moeten zij soms maandelijks hun administratie gaan inleveren bij de gemeente? Kortom, de gemeente weet niet precies wat er gebeurt. Begrijp me niet verkeerd, het is prima hoor dat ze de winkels in het dorp beschermen tegen oneerlijke concurrentie. Maar waarom hebben ze ons dan niet beschermd? Wij werden opeens geconfronteerd met Brezan, een groot bedrijf tegen ons eenmansbedrijfje. Daar valt gewoon niet tegen te concurreren, zeker niet als de spelregels voor hen anders zijn dan voor ons. Helaas gaf de gemeente toen niet thuis. Alleen als het hen zo uitkomt, komen ze in actie.”

Lees ook:

De advocaat van de familie Spoolder heeft inmiddels een brief naar de gemeente gestuurd. De inhoud ervan wil mevrouw Spoolder nog niet openbaren.

De gemeente Tubbergen zal op een later moment reageren op de uitspraak.

Reacties