Gemeente: Te weinig ruimte voor AZC Albergen

't Elshuys in Albergen
't Elshuys in Albergen
Foto: Google Maps

Een asielzoekerscentrum in Albergen tegen de wil van de gemeente Tubbergen, hierover is volgens diverse betrokkenen het laatste woord nog niet gezegd.

Als het aan het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) en het kabinet ligt, komen er in het hotel ’t Elshuys zo’n 300 asielzoekers bij. “Dat kan hier niet”, zegt Stijn Hesselink van Keerpunt22. “Met asielzoekers komen hier mensen die gaan rondlopen zonder doel, die gaan rondhangen. Het kan niet, en we willen het niet.”

De gemeente voelt zich ook overvallen door het regeringsbesluit, omdat de locatie volgens wethouder Ursula Bekhuis ongeschikt voor asielopvang is. “Daar komt bij dat het bij een dorp ligt met zo’n 3.000 inwoners. Dan zijn de verhoudingen geheel uit balans. Het is niet dat wij onze verantwoordelijkheid niet willen nemen, want wij doen ook de crisisnoodopvang voor statushouders en vangen mensen uit Oekraïne op.”

De gemeente Tubbergen deelde het COA in april nog mee dat de locatie niet geschikt is en dat de gemeenten niet wil meewerken aan de opvang van asielzoekers. Er zit bovendien een horecabestemming op.

Het COA heeft het hotel vrijdag gekocht. De eigenaresse verliet het gisteravond onder politiebegeleiding, vanwege een protestactie.

Lees meer

Reacties

Cookieinstellingen