Gert Huzink van start in zijn tiende Dakar Rally

Foto: Riwald Dakar Team

Dakar 2021 is onderweg en Gert Huzink uit Manderveen is met zijn Riwald Dakar Team wederom van de partij.

Huzink’s deelname van dit jaar brengt de teller voor hem alweer op tien stuks. In 2020 eindigde hij op een 23e plaats in het klassement en ditmaal mikt de Mandervener op een plekje in de top vijf. Na de technische controle kreeg zijn wagen een groen startnummer opgeplakt, omdat ze in een energiezuinige klasse meedingen.

Ook zijn vaste navigator Rob Buursen uit Tubbergen is er opnieuw bij. Samen met monteur Martin Roesink racen ze met een hybride truck door een mix van zand, stenen en imposante duinen in Saoedi-Arabië. Die relatief nieuwe aandrijvingstechniek bleek tijdens de vorige deelname eerder een blok aan het been, dan iets dit het rallyteam goed vooruit hielp. Huzink: “We wisten dat het niet makkelijk zou zijn om een hybride vrachtwagen te rijden en deze 100% klaar voor de Dakar te maken, maar we hebben een heleboel geleerd. Soms ging het heel makkelijk, op andere momenten minder. Dit kwam voornamelijk doordat de motor sterker dan sommige rij-onderdelen was. We hebben een boel aangepast en konden dit uitgebreid testen. Verbeteringen die zich al hebben bewezen en ik ben blij dat we dit pad twee jaar geleden ingeslagen zijn. Energietransitie en hybride technologie hebben de toekomst, en komen overeen met de milieustandaarden waar Riwald garant voor staat.”

Quarantaine

Alle deelnemers vlogen (na overhandigen van een negatieve testuitslag voor COVID-19) met een door de organisatie gecharterd vliegtuig naar de stad Djeddah. Daar gingen ze vervolgens nog eens 48 uur in hun hotel in quarantaine. Er staat de heren een parcours van 7.646 kilometer door Saudi-Arabië te wachten, waarvan 4.767 kilometer aan ‘special stage’.

Zaterdag was de proloog, zondag kwam de karavaan voor het eerst écht in beweging. De tweede week van de rally zal zich met name in het westen, langs de adembenemende landschappen in de buurt van de Rode Zee, afspelen.

Dossier: Corona

Reacties