Nieuwe verdachte opgepakt om ‘huisslaaf’ in Tubbergen

Foto: Redactie

Justitie gaat nog een persoon vervolgen wegens de uitbuiting van de zwakbegaafde Jeffrey, naast een stel uit Tubbergen dat al langer in beeld is bij deze geruchtmakende rechtszaak.

De nieuwe verdachte is de 59-jarige Nico H., die tegenwoordig in Hilversum woont. Hij zou van 1 januari 2012 t/m 31 oktober 2015 het slachtoffer als katvanger hebben gebruikt bij BTW-fraude rond de in- en verkoop van automobielen. Hierdoor zou Jeffrey zonder het direct te weten grote schulden hebben opgebouwd, aldus het Openbaar Ministerie.

H. zit overigens niet in voorarrest.

Woonwagenkamp

De eerste 2 verdachten die werden opgepakt, zijn Gretha K. (46) en Adje B. (59). Beide echtelieden zouden een zwakbegaafde als een soort slaaf ongeveer 16 uur per dag hebben laten werken in hun kringloopbedrijf, zowel in Almelo als Tubbergen. Bovendien zouden ze de Wajong-uitkering van het slachtoffer hebben ingepikt en hem veelvuldig hebben opgesloten in een aanbouw van hun woonwagen.

De vrouw van het stel werd in april vrijgelaten, na 9 maanden voorarrest. Ze wordt door het OM nog wel gezien als verdachte. Haar echtgenoot zit nog steeds vast, omdat hij een grotere rol bij de uitbuiting van het slachtoffer zou hebben gespeeld.

Het woonwagenkamp in Tubbergen is vorig jaar op last van de rechter ontruimd.

Samenzwering

De nieuwe verdachte in deze zaak werd door de verdediging van Gretha en Adje al eerder genoemd als mogelijke samenzweerder met Jeffrey, die het OM als slachtoffer ziet. Volgens de advocaten is het juist andersom en worden hun cliënten ‘gebruikt’ om de criminele activiteiten van H. te verdoezelen.

Vervolg

De inhoudelijke behandeling van de uitbuitingszaak zal op 17 januari 2018 plaatsvinden, zo laat de rechtbank weten.

Lees meer

Reacties