Advocaten vragen vrijspraak voor verdachten dodelijke steekpartij: ‘Bewijs schiet ernstig te kort’

De twee broers Ter H. uit Enschede zijn volgens hun raadslieden onschuldig aan het doodsteken van een Winterswijker bij café Antje en Billie in de nacht van 5 augustus 2017.

Dat het tweetal tot voor kort grotendeels zweeg over de dodelijke vechtpartij, kan hen niet worden aangerekend en komt mede doordat zij familieleden zijn. Dat zegt advocaat Umut Ural van verdachte Ruud ter H.

Frank ter H. heeft verklaard dat hij samen met twee vrienden op bezoek ging bij zijn broer Ruud, die op de camping stond. Er werd die avond wat gedronken, het was gezellig, maar de stemming sloeg om toen er in de andere groep naast hem wat tumult ontstond. De verdachten zouden zich ermee hebben bemoeid en kregen klappen. De groep uit Winterswijk werd daarna vermoedelijk naar buiten gewerkt, maar wilde schijnbaar weer naar binnen. “Er ontstond een dreigende sfeer”, aldus mr. Ural.

De raadsman van Frank ter H. bepleitte dat die veel tegenover de politie heeft gezegd om maar vrijgelaten te worden en dat er grote vraagtekens bij verklaringen van getuigen kan worden gezet, omdat deze deels onder zware druk werden afgelegd. Sommige verhoren blijken geheel niet in het politiedossier opgenomen te zijn en mr. Roy van der Wal vroeg het gerechtshof al deze ‘gemankeerde’ bewijsstukken volledig uit te sluiten.

Justitie eiste woensdagmorgen 12 jaar cel voor beiden vanwege doodslag van Roelof Esman en een poging daartoe op diens broer Angelino, exact zoals in eerste aanleg en de latere veroordeling.

Het gerechtshof doet op 26 maart uitspraak.

Lees meer

Reacties