Rechtszaak over dodelijke steekpartij bij Antje & Billie gaat volgend jaar verder

Foto: Mark Mensink

Geen moord, maar doodslag in vereniging. Hiervan worden 2 broers (31 en 35) uit Enschede verdacht, die vanmiddag terechtstonden voor een steekpartij met fatale afloop bij eetcafé Antje & Billie.

Bij een steekpartij op 5 augustus van dit jaar kwam de 22-jarige Roelof Esman uit Winterswijk om het leven. Hij overleed ’s nachts in het ziekenhuis aan een serie steekwonden. Vandaag zouden Ruud ter H. (35) uit Enschede en zijn broertje Frank (31), bijgestaan door strafrechtadvocaat Hans Speijdel, eigenlijk voor het eerst als verdachten voor de rechter moeten verschijnen. Beiden waren echter niet aanwezig en hun rechtsheer evenmin.

De voorzitter van de rechtbank stond vooraf stil bij het overlijden van Esman, noemde dit een trieste constatering en sprak zijn medeleven uit naar de nabestaanden. Die waren wel in groten getale op de rechtszitting afgekomen.

BBQ

De compleet uit de hand gelopen ruzie ontstond tijdens een barbecueparty die diende als aftrap van de bouwvakantie. Deze werd door een aantal gasten van camping De Molenhof bezocht, wat pal tegenover de populaire horecazaak (vroeger cafĂ© Kleijsen) aan de Oldenzaalseweg ligt – op de grens van Reutum en Weerselo.

Een langjarige familievete zou de aanleiding van de dodelijke vechtpartij zijn geweest. Volgens het OM staken de broers met een steakmes op de omgekomen twintiger in en hebben ze hem ook getrapt en geslagen. Op het mes zijn DNA-sporen gevonden en het NFI doet hier nog onderzoek naar. Eind december worden onderzoeken naar de geestesgesteldheid van Ruud ter H. verwacht.

Nog 3 andere bbq-gasten, waaronder een broer van het slachtoffer, raakten destijds gewond.

Langer voorarrest

Beide verdachten blijven nog in voorarrest zitten, besloot de rechter-commissaris al eerder. De rechtszaak gaat op 1 februari 2018 om 10.30 uur verder in de vorm van een regiezetting. Dan kan de advocaat eventueel nadere onderzoekswensen indienen. Wanneer de inhoudelijke behandeling gaat plaatsvinden is nog onbekend.

De rechtbank doet een bevel tot oproeping uitgaan, om de verdachten te dwingen dan wel bij hun rechtszaak aanwezig te zijn.

Reacties